Ustaz Azhar Idrus dikecam nitizen kerana dakwa haram bersihkan rumah ibadat agama lain

Netizen membidas pendakwah selebriti Azhar Idrus atas ceramahnya mengapa umat Islam harus mengelak membersihkan rumah ibadat bukan Islam yang terjejas akibat banjir.

Dalam video yang disiarkan di akaun TikTok rasminya, Azhar merujuk kisah Nabi Ibrahim, yang pergi ke kuil di bandarnya untuk merobohkan berhala mereka.

“Lihatlah kisah Nabi Ibrahim. Adakah dia membersihkan (kuil) atau adakah dia ‘katok’ (bahasa Melayu utara untuk ‘pukul’)?

“Kita tidak boleh ‘menghentam’, kerana kita hidup dalam negara berbilang kaum. (Jika kami berkata demikian) ia akan menjadi fitnah, adakah anda faham?

“Jadi, jangan masuk campur. Ini urusan anda sendiri dan agama anda sendiri. Kepada penyembah berhala, kami tidak mahu (campur tangan).”

Dalam video berdurasi lebih seminit itu, Azhar berkata mereka yang beragama Islam hanya boleh membersihkan masjid dan surau, tetapi tidak boleh membersihkan rumah ibadat agama lain.

“Bolehkah orang Islam membersihkan kuil Hindu yang terjejas akibat banjir? Tiada apa yang perlu dibersihkan.

“Kita ada agama sendiri. Kita boleh membersihkan masjid dan surau, tetapi kita tidak mencuci berhala. Dan melalui itu, kita dapat membezakan orang yang beriman dengan orang yang tidak beriman.”

Bagaimanapun, dia menambah bahawa “semasa zaman Nabi Muhammad, seorang lelaki berkulit gelap akan sentiasa membantu membersihkan masjid.”

“Pada zaman nabi, kita digalakkan untuk mencuci masjid. Sehinggakan seorang lelaki berkulit gelap, seorang N****, akan sentiasa membersihkan masjid.

“Dia tiba-tiba hilang pada suatu hari, dan nabi bertanyakan keberadaannya. Apabila nabi dimaklumkan bahawa lelaki itu telah meninggal dunia, dia bertanya di mana kuburnya.

“Nabi berkata sangat mulia baginya untuk mencuci masjid, maka, baginda mendoakan baginda di atas kubur,” katanya.

Video itu, yang ditayangkan sejak semalam, telah mendapat kira-kira 33,200 suka dan 3,303 komen.

Semakan oleh The Vibes mendedahkan bahawa nasihat Azhar telah menimbulkan tindak balas, dengan pengguna platform media sosial menyorot pendakwah kerana tidak sensitif terhadap kesusahan yang dihadapi mangsa banjir.

Dalam respons kepada video tersebut, Rubha Raman Kutty menggesa pendakwah itu melihat sendiri masalah yang dihadapi umat Islam.

“Baiklah ustaz, saya terima (penjelasan). Lain kali jangan beri kuliah dan cuba lihat sendiri masalah yang dihadapi oleh penganut agama anda sendiri. Terima kasih,” katanya.

Seorang lagi pengguna yang hanya dikenali sebagai Huhu berkata adalah jelas bahawa umat Islam “mementingkan diri sendiri dan tidak bertolak ansur kerana enggan membantu kaum lain dalam kerja-kerja pembersihan di rumah ibadat mereka”.

“Agama lain telah membantu kami membersihkan masjid kami, tetapi kami menunjukkan kepada mereka sikap ekstremis dan radikal.”

Sementara itu, Sakthiswaran Sakthis berkata ramai pendakwah Islam nampaknya hanya bercakap tetapi tiada tindakan.

Beliau mendakwa tidak pernah melihat mana-mana pendakwah turun padang menghulurkan bantuan kepada orang ramai.

“Ustaz sangat ramai dan apabila bercakap tentang ceramah, mereka adalah nombor satu.

“Tetapi apabila ia datang ke lapangan untuk membantu orang ramai, di manakah semua pendakwah ini?”

Pengguna TikTok Nallubaby Gunaliny menyatakan sentimen yang sama dan menggesa Azhar supaya mengambil kira kata-katanya.

“Adakah anda membantu rakyat? Apa masalahnya sekarang? Tolong perhatikan apa yang anda katakan, Ustaz. Tak guna macam ni.

“Tuhan sedang memerhati dan dia tahu apa yang kamu katakan,” kata Nallobaby.

Menjawab video yang sama, AizatonTikTok berkata dia masih akan menawarkan untuk membersihkan kuil, kerana dia berpegang kepada ajaran Islam, termasuk menghormati agama lain.

“Sebanyak mana orang lain membantu kami membersihkan masjid, saya akan membantu mereka membersihkan kuil. Hormat.”

Bagaimanapun, ada netizen yang bertentang mata dengan Azhar berhubung perkara itu.

Pengguna TikTok Nadraja@GK bersetuju dengan pendakwah itu, berkata: “Itu betul dan fakta. Itulah sebabnya apabila meminta bantuan daripada orang Islam, terdapat banyak batasan. Saya faham.”

Seorang lagi pengguna bernama Ayla berkata orang Islam tidak pernah menjadi orang yang berkira.

“Kami menghormati antara satu sama lain. Orang Islam tidak pernah menjadi orang yang berkira. Hanya kerana kami tidak dapat membantu membersihkan kuil, agama kami dihina.”

Sementara itu, seorang lagi pengguna, “sudip bin senduk”, berkata tidak salah untuk berbuat baik, tetapi apabila melibatkan perkara berkaitan agama, sebaiknya menjauhkan diri.

Beberapa hari lalu, video yang mendokumentasikan usaha sukarelawan muda, termasuk pelajar dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia membersihkan sebuah kuil Hindu di Klang tersebar di media sosial.

Video Nallan Dhanabalan mengenai acara menyentuh hati itu sejak itu telah mendapat lebih 65,700 suka di TikTok, dengan video itu turut dikongsi di Twitter oleh kartunis tempatan Zunar.

Sebelum ini, Nallan berkongsi video sekumpulan budak lelaki India membersihkan masjid berhampiran Klang yang terjejas akibat banjir.

Dalam video itu, sekumpulan budak lelaki India dilihat sibuk membersihkan masjid dengan tangan penuh dengan mop dan baldi.

Panas! Ustaz Azhar Idrus dikecam netizen kerana dakwa haram bersihkan rumah ibadat agama lain

Terkini

Berita Berkaitan