PANAS! Muhyiddin bakal dilantik sebagai menteri mentor?

Muhyiddin bakal dilantik menteri mentor.Muhyiddin Yassin, yang baru saja meletak jawatan sebagai perdana menteri, boleh berakhir sebagai mentor menteri sekiranya Ismail Sabri Yaakob dilantik ke jawatan itu, menurut perbincangan di kalangan kalangan politik.

Dan sekarang nampaknya Ismail mempunyai jumlah untuk menjadi perdana menteri sementara.

Ini berikutan laporan bahawa semua 42 ahli parlimen Barisan Nasional (BN) telah sebulat suara bersetuju untuk menyokong naib presiden Umno untuk jawatan itu, walaupun beberapa sebelumnya mengatakan mereka tidak akan memberikan sokongan.

Bersatu dan PAS juga mengatakan mereka akan menyokong Ismail.

Di samping itu, pemimpin Gabungan Parti Sarawak Wan Junaidi Tuanku Jaafar memberitahu FMT pagi ini bahawa gabungan Sarawak telah bersetuju secara prinsip untuk menyokong Ismail untuk jawatan tersebut.

Dengan ini, Ismail, yang berkhidmat sebagai wakil Muhyiddin selama lebih dari sebulan, kemungkinan mendapat dukungan yang cukup dari anggota parlimen dalam usaha untuk dinobatkan sebagai perdana menteri sementara.

Terdapat khabar angin kuat bahawa jika Ismail menjadi perdana menteri, Muhyiddin, yang kini menjadi perdana menteri sementara, akan dibawa ke Kabinet sebagai mentor menteri.

Petunjuk bahawa sesuatu sedang dibuat telah dibuat dalam kenyataan yang dibuat oleh ketua penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan kepada Utusan Malaysia. Wan Saiful dilaporkan mengatakan bahawa Muhyiddin dijangka membawa beberapa “berita baik” pagi ini.

 Muhyiddin

Namun, masih perlu dilihat apakah langkah seperti itu akan diterima oleh akar umbi Umno.

Sementara itu, halaman Facebook Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan dan ketua penerangan Shahril Hamdan dibanjiri komen yang mengkritik keputusan untuk menyokong Ismail setelah mereka mengumumkan bahawa BN menamakannya sebagai perdana menteri sementara.

Pengguna Facebook Shahril Thulus mempersoalkan mengapa Umno menarik balik sokongannya kepada pemerintah Perikatan Nasional (PN) jika ingin menyokong Ismail, kerana dia sudah menjadi wakil Muhyiddin dalam pentadbiran.

Seorang lagi netizen, Khairul Affendy Salleh, mengatakan bahawa presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Majlis Tertinggi parti itu dikuasai oleh Ismail, yang disifatkannya sebagai “proksi” Muhyiddin.

“Ismail adalah proksi Muhyiddin, itu sebabnya dia dijadikan timbalan perdana menteri. Tidak lama sebelum Zahid dan Najib selesai. Tonton saja, ”katanya.

Komen di halaman pro-Umno yang lain lebih keras, menggambarkannya sebagai “PN 2.0” dan hanya perubahan pemimpin.

Nor Fazila Mohamed berkata, kepemimpinan Umno gagal memperhatikan suara akar umbi dengan mencalonkan seorang menteri yang gagal melaksanakan tugasnya dalam portfolio walaupun kedudukannya lebih tinggi dalam pemerintahan PN.

“Tunggu Umno diikat dalam simpulan buntu datang PRU15,” katanya.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/08/18/muhyiddin-to-be-made-minister-mentor-to-ismail-sabri/

Terkini

Berita Berkaitan