Bantu orang berdakwah bukan halau

Pelakon mualaf Adam Corie Lee Abdullah tidak bersetuju terhadap sebarang usaha menghalau keluar pendakwah dari negara ini.

Menerusi Facebook beliau berkata, usaha berdakwah sepatutnya mendapat bantuan kerana memberi kefahaman terhadap Islam tidak akan mampu dilakukan secara bersendirian.

“Kerja dakwah tak boleh buat seorang diri. kerja dakwah perlu dilakukan secara berjemaah.Kita tanya diri sendiri, berapa ramai orang yang benci Islam telah kita fahamkan tentang keindahan Islam.

“Kalau kita tak boleh sampaikan dakwah, kita bantu mereka yang berdakwah menyampaikannya dengan tanpa halangan. Jangan pula kita menghalau mereka berdakwah. Dah la kita ni malas pergi mencari ilmu,” katanya.

Adam Corie, 50 yang telah memeluk Islam 12 tahun walau bagaimanapun tidak menyebut secara spesifik isu apa yang dirujuknya menerusi kenyataannya itu.

Mutakhir ini isu tentang pendakwah bebas berasal dari India Dr Zakir Naik hebat diperdebatkan sehingga ada yang berpendirian beliau patut dihalau keluar daripada negara kerana mengeluarkan kenyataan yang didakwa mencetuskan ketegangan kaum.

Terkini

Berita Berkaitan