D4P ugut nak buang Bersatu dari Pakatan Harapan, kali ini mereka bersungguh

DAP UGUT UNTUK TENDANG KELUAR BERSATU?

Setelah berterusan mengkritik Tun Dr Mahathir, hari ini Ahli Jawatankuasa Pusat DAP merangkap Setiausaha DAP Selangor, Ronnie Liu, mula memberi amaran untuk menendang keluar BERSATU dari PH.

Dengan tajuk “Mahathir: Harimau Kertas” yang memperlekehkan Tun Dr Mahathir dengan menggambarkan bahawa Tun Dr Mahathir kini seolah-olah sudah tidak bertaring, Ronnie Liu mengkritik pedas Tun Dr Mahathir.

Semua isu disalahkan Tun Dr Mahathir, termasuklah kedegilan Tun Dr Mahathir mempertahankan penerusan dasar bumiputera yang didakwa bercanggah dengan pendirian PH, isu khat, isu Zakir Naik dan sebagainya.

Amarannya pula adalah kononnya, walaupun BERSATU ada 26 MP, DAP, PKR, AMANAH, WARISAN dan UPKO pula ada 113 MP yang didakwa sudah cukup untuk membentuk kerajaan tanpa BERSATU.

Kononnya juga, walaupun mungkin akan ada kem serpihan dari PKR, tetapi ini akan diimbangi oleh adanya kem serpihan dari BERSATU yang akan menyokong DAP, PKR, AMANAH, WARISAN dan UPKO.

Kononnya juga, jika ia berakhir dengan pilihan raya mengejut, BERSATU adalah pihak yang paling rugi kerana tidak akan ada mana-mana parti, baik dari PH mahupun PAS-BN, yang mahu berpakat dengannya.

Kita tunggu dan lihat sahaja apakah benar Tun Dr Mahathir adalah harimau kertas yang sudah tidak bertaring ataupun tidak.

Kamarul Yusoff

Terkini

Berita Berkaitan