Tuesday, May 30, 2023

Kematian kanak-kanak di Kluang bukan disebabkan stroke haba

Kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun...

K’jaan Perpaduan selesai isu air di Kedah jika dapat mandat PRN kata TPM

Kerajaan Perpaduan memberikan jaminan akan menyelesaikan isu...

Covid pun belum selesai, sudahnya ada virus baharu yang Syarikat Farmaseutikal di dunia belum bersedia menghadapinya

LONDON: Syarikat farmaseutikal gergasi dunia dilihat kurang bersedia bagi menghadapi pandemik baharu ekoran lonjakan kes Covid-19, amaran daripada laporan badan bebas.

Lapor The Guardian, Pengarah Eksekutif Akses Yayasan Perubatan Belanda, Jayasree K Iyer menjelaskan, wabak virus Nipah di China dengan kadar kematian mencecah 75 peratus berpotensi menjadi risiko pandemik besar akan datang.

“Virus Nipah merupakan penyakit berjangkit yang memerlukan perhatian sepenuhnya. Ini kerana, virus nipah boleh merebak lebih dahsyat pada bila-bila masa,” katanya.

Virus Nipah boleh menyebabkan masalah pernafasan teruk, radang otak, pembengkakan otak dan merekodkan kadar kematian 40 hingga 75 peratus bergantung kepada tempat wabak itu berlaku.

Wabak yang sudah melanda Bangladesh dan India itu berkemungkinan dikaitkan dengan meminum jus kurma.

Wabak itu merupakan antara 10 penyakit berjangkit yang dikenal pasti oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai risiko kesihatan awam paling dahsyat dengan kajian mengenainya belum terdapat dalam senarai projek farmaseutikal, seperti laporan Biennial.

Laporan yayasan itu mengawal 20 syarikat ubat terbesar dan kesediaan perubatan mereka terhadap 82 jenis penyakit terhadap negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Usaha syarikat untuk membangunkan ubat baharu tertumpu kepada sejumlah penyakit termasuk HIV/ AIDS, tuberkulosis, malaria, Covid-19 dan barah.

Syarikat farmaseutikal gergasi belum bersedia hadapi pandemik baharu

Berkaitan