Warganegara Indonesia yang disyaki di rogol ahli politik DAP Malaysia mengalami trauma

Kementerian Luar Negeri (Kemlu), melalui wakil di Malaysia, telah menemui seorang warganegara Indonesia (WNI) yang disyaki menjadi mangsa rogol oleh ahli politik DAP Malaysia Paul Yong Choo Kiong. Mangsa dikatakan mengalami trauma.

Pada hari Khamis (11/7), Pejabat Konsul dan Atase Polis Kebangsaan Indonesia bertemu dengan Ketua Polis Perak di Ipoh, yang terletak kira-kira 200 kilometer dari Kuala Lumpur, serta bertemu secara langsung dengan warga Indonesia yang bekerja sebagai pembantu rumah.

“Ketika dikunjungi, keadaan fizikal mangsa berada dalam keadaan baik, walaupun mengalami trauma secara psikologi,” kata Pemangku Pengarah Perlindungan WNI dan BHI Kementerian Luar Negeri, Judha Nugraha seperti dilaporkan oleh Antara pada Jumat (07/12/2019).

Judha menegaskan bahawa Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lump1ur akan terus memantau proses undang-undang terhadap tertuduh. Mangsa telah diminta tinggal di Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur sepanjang prosiding undang-undang kes ini.

“Untuk memberikan ketenangan kepada mangsa, kami berusaha supaya mangsa dapat tinggal di Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur ketika proses undang-undang,” kata Judha.

Paul Yong ditahan pada hari Selasa (9/7) tetapi kemudian dibebaskan dengan jaminan polis. The Star melaporkan bahawa Paul Yong dibebaskan dengan jaminan polis selepas diambil keterangan dan disoal siasat oleh polis.

Berkaitan dengan kes ini, Ketua Polis Perak, Pesuruhjaya Razarudin Husain, berkata siasatan itu diteruskan. Tertuduh disiasat menurut seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana kesalahan merogol. Paul Yong menghadapi hukuman maksimum 20 tahun penjara dan hukuman penjara jika didapati bersalah.

Tetapi Paul Yong menegaskan dia tidak bersalah. Dalam kenyataan itu, Paul Yong berkata dia terkejut dan terkejut dengan dakwaan rogol yang diarahkan kepadanya.

Tetapi Paul Yong menegaskan dia tidak bersalah. Dalam kenyataan itu, Paul Yong berkata dia terkejut dan bingung dengan dakwaan rogol terhadap dirinya.

“Saya menegaskan posisi saya bahwa saya tidak pernah memperkosa atau melakukan penyerangan seksual terhadapnya (PRT Indonesia),” tegas Paul Yong dalam pernyataan tertulis, seperti dilansir media lokal Malaysia, The Star, Kamis (11/7). (dkp/imk)

“Saya menegaskan bahawa saya tidak pernah diperkosa atau menyerangnya secara seksual terhadap pembantu rumah Indonesia,” kata Paul Yong dalam satu kenyataan bertulis, seperti yang dilaporkan oleh media tempatan Malaysia, The Star, Khamis (11/7). (dkp / imk)

Sumber:
Detik News

Terkini

Berita Berkaitan