Sunday, May 28, 2023

Kematian kanak-kanak di Kluang bukan disebabkan stroke haba

Kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun...

K’jaan Perpaduan selesai isu air di Kedah jika dapat mandat PRN kata TPM

Kerajaan Perpaduan memberikan jaminan akan menyelesaikan isu...

Vaksinasi berjalan seperti dirancang, moga Covid makin kurang

PETALING JAYA – Kerajaan menjangkakan bahawa 100 peratus penduduk dewasa atau 80 peratus jumlah penduduk Malaysia keseluruhan akan mendapat dos lengkap suntikan vaksin menjelang akhir Oktober tahun ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau telah diberi taklimat oleh Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV) pagi tadi dan dimaklumkan bahawa proses vaksinasi rakyat Malaysia berjalan mengikut jadual setakat ini.

“Menjelang 31 Ogos 2021, lebih 60 peratus penduduk dewasa atau lebih 40 peratus keseluruhan penduduk di negara kita dijangka telah menerima dos lengkap suntikan vaksin.

“Ini pastinya merupakan khabar gembira buat kita semua menjelang sambutan Hari Kebangsaan tahun ini,” katanya menerusi satu kemas kini di laman Facebook hari ini.

Muhyiddin berkata, beliau yakin sasaran itu akan dapat dicapai berdasarkan prestasi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) yang memberangsangkan setakat ini.

“Menurut data terkini yang tersedia baik di negara kita atau negara luar, jumlah kes-kes dalam kategori 4 dan 5 serta kadar kematian akan menurun dengan mendadak apabila kadar vaksinasi telah meningkat.

“Insya-Allah, kita doakan agar negara kita dapat keluar daripada pandemik ini dengan kadar segera,” ujar beliau. – K! ONLINE.

Berkaitan