Tindakan KJ dipuji!! Langkah tepat alih tumpuan kepada kemasukan hospital, kata pakar kesihatan

Dua pakar kesihatan memuji langkah Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin yang memutuskan untuk tidak lagi mengumumkan kes harian Covid-19 secara berasingan.

Bekas Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye dan pakar virologi Dr Kumitaa Theva Das dari Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, mereka bersetuju bahawa pengumuman butiran kemasukan ke hospital lebih berkesan dalam mengekang penularan virus.

“Kes yang dilaporkan mengatasi jumlah sebenar jangkitan baharu,” katanya.

“Ini kerana terdapat banyak lagi kes yang tidak dilaporkan apabila ramai orang melakukan ujian kendiri dan gagal memaklumkan kepada Kementerian Kesihatan (KKM) selepas disahkan positif.”

Katanya, jumlah ujian juga sebenarnya kurang kerana kes positif kontak rapat tidak dikesan dan diuji secara rutin.

Beliau memetik laman sesawang CovidNow yang menunjukkan ujian PCR berkurangan daripada 220,000 ujian sehari kepada hanya 120,000 ujian sehari biarpun rekod jangkitan baharu tinggi.

“Sebab paling penting untuk tidak melaporkan jangkitan baharu setiap hari secara berasingan ialah gelombang varian Omicron semasa kelihatan kurang teruk dengan angka kematian yang rendah kerana status imunisasi penduduk yang tinggi selain Omicron juga adalah varian yang lebih ringan,” katanya.

“Butiran kemasukan ke hospital seperti jumlah pesakit di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan penggunaan katil lebih penting.”

Katanya, satu-satunya kritikan beliau terhadap pengumuman Khairy itu ialah ia dibuat ketika jangkitan mencecah tahap tertinggi.

“Ia memberi gambaran bahawa KKM berputus asa.”

Pada sidang media semalam, Khairy mengumumkan bahawa kementerian akan mengeluarkan bilangan kes baharu harian bersama data penggunaan katil, bilangan pesakit di ICU, bilangan pesakit yang memerlukan bantuan pernafasan dan maklumat lain.

Manakala Kumitaa pula berkata, walaupun negara merekodkan lebih 20,000 kes sehari, namun “keadaannya berbeza” jika dibandingkan pada Ogos 2021.

“Pada ketika itu, kita tidak diberi vaksin, jadi lebih ramai berada dalam Kategori 3 hingga 5 disebabkan varian Delta yang lebih dominan,” katanya.

Langkah tepat alih tumpuan kepada kemasukan hospital, kata pakar kesihatan

Terkini

Berita Berkaitan