Monday, December 5, 2022

Panas! Muhyiddin minta Adun PH berpaling tadah bagi jatuhkan PH di Selangor

Naib Presiden PKR, Amirudin Shari mendakwa Pengerusi...

Hebat! Usaha sedang dibuat agar Jemaah Menteri Anwar tak tahan lama, kata Shahidan

Ahli Parlimen Arau, Shahidan Kassim mendakwa usaha...

Pelantikan Ahmad Zahid dibuat berdasarkan hierarki dalam parti kata Ahmad Maslan

Keputusan melantik Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid...

Thailand tawar suntikan dos keempat di 10 wilayah pelancongan

BANGKOK – Kerajaan Thailand menawarkan dos keempat vaksin Covid-19 kepada penduduk di wilayah-wilayah yang bergantung kepada sektor pelancongan ketika negara itu bersiap sedia untuk membuka semula sempadannya pada bulan depan, lapor akhbar Bangkok Post semalam.

Menurut Kementerian Kesihatan Awam, vaksin jenis AstraZeneca dan Pfizer sedang ditawarkan di sepuluh buah wilayah kepada penduduk yang telah menerima dos ketiga sekurang-kurangnya tiga bulan yang lalu.

Data rasmi ketika ini menunjukkan lebih daripada 800,000 suntikan telah diberikan yang kebanyakannya, diterima oleh pekerja pusat jagaan kesihatan dan mereka yang berada dalam kumpulan berisiko tinggi.

Rancangan awal adalah untuk menawarkan suntikan keempat hanya kepada kakitangan perubatan dan kumpulan berisiko lain.

Bagaimanapun, timbalan jurucakap kerajaan, Rachada Dhnadirek berkata pada Ahad lalu bahawa Jabatan Kawalan Penyakit mengeluarkan kenyataan untuk memberi dos keempat kepada penduduk di 10 wilayah tersebut.

Empat wilayah yang bergantung kepada pelancongan adalah Phuket, Surat Thani, Krabi dan Phangnga.

Selain itu, enam wilayah dengan tumpuan pelancongan atau kadar jangkitan tinggi adalah Bangkok, Chonburi, Samut Prakan, Nonthaburi, Kanchanaburi dan Pathum Thani.

Sasaran kementerian adalah untuk menyuntik 2.5 juta penduduk di 10 wilayah tersebut sama ada warganegara Thailand atau rakyat asing.

Selain Thailand, Chile dan Israel merupakan antara yang tersenarai dalam memberikan dos keempat kepada penduduknya. – Agensi

Thailand tawar suntikan dos keempat di 10 wilayah pelancongan

Berkaitan