Terkini!! PAS tegur Muhyiddin, jangan sewenang-wenangnya buat kenyataan, PAS tidak pernah setuju kerjasama dengan PH

PAS Melaka mengingatkan partinya supaya lebih tegas dan mengelak daripada dilabelkan sebagai “pak turut” dengan menuruti cadangan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin untuk mengadakan kerjasama politik dengan Pakatan Harapan (PH) bagi menghadapi PRU15.

Bekas pesuruhjayanya, Kamarudin Sidek berkata, ini kerana kenyataan Muhyiddin itu bertentangan dengan aspirasi Hadi yang menolak rundingan dengan PH.

“PAS tidak boleh dilabel sebagai “pak turut” jika menuruti cadangan presiden Bersatu itu untuk bekerjasama dengan PH yang dibuat tanpa persetujuan semua komponen PN.

“Saya harap PAS bertegas dalam isu ini supaya tidak dilihat sebagai “pak turut” untuk agenda pihak tertentu,” katanya.

Kamaruddin berkata, kenyataan beliau turut disokong PAS Kota Melaka, Hang Tuah Jaya dan Alor Gajah serta Dewan Pemuda PAS Melaka.

Beliau turut mengingatkan Muhyiddin agar tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kenyataan atas nama PN tanpa persetujuan rakan komponen lain terutamanya PAS, lebih-lebih lagi membabitkan perkara dasar dan strategik besar.

“Sedangkan presiden PAS menegaskan pendirian untuk menolak sebarang rundingan dan kerjasama dengan PH atas pengalaman sebelum ini,” katanya yang juga yang dipertua PAS Jasin.

Sebelum ini Muhyiddin Yassin berkata, semua pimpinan parti pembangkang perlu mempertimbang membuka semula pintu rundingan dengan PN jika masing-masing sepakat bahawa musuh utama dalam PRU15 adalah Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata, langkah itu bagi mengelakkan BN kembali berkuasa dan mengulangi amalan salah guna kuasa serta rasuah dalam pentadbiran negara.

Bagaimanapun, cadangan itu ditolak mentah-mentah sebahagian besar PAS negeri antaranya Selangor, Negeri Sembilan, Johor, Pulau Pinang dan Melaka serta beberapa negeri lagi yang turut menyatakan pendirian sama selari dengan keputusan dibuat presiden Abdul Hadi Awang sebelum ini.

PAS Selangor menerusi setiausahanya, Roslan Shahir Mohd Shahir berkata, keputusan menolak kerjasama dengan PH yang disertai DAP selaras dengan pendirian pucuk pimpinan parti dan ia keputusan muktamad PAS Pusat.

Bagaimanapun, katanya, PAS Selangor akan berusaha bagi mengelak pertembungan dengan parti lain termasuk BN bagi merealisasikan usaha menumbangkan kerajaan Selangor pimpinan PH.

“Maksudnya, kita berusaha untuk berhadapan PH menerusi 1 lawan 1 di kesemua 22 kerusi Parlimen dan 56 DUN di Selangor,” katanya kepada FMT.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Rafiei Mustapha berkata, walaupun parti itu muktamad tidak mahu kerjasama dengan PH, pintu rundingan dengan parti lain belum tertutup bagi memastikan pemerintahan kerajaan negeri bertukar.

“Kerjasama dengan PH tidak mungkin berlaku, tapi bagi parti lain khususnya Melayu Islam atau bukan Islam yang tidak ekstrem, kita sedia bersama.

“Walaupuan BN berulang kali menyatakan akan bergerak solo, parti pembangkang di negeri ini (Negeri Sembilan) tiada jalan lain selain bekerjasama termasuk dengan BN memandangkan negeri ini dikuasai PH,” katanya disokong Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Fauzi Mohd Yusof.

Sementara itu, Abdullah Husin yang juga Pesuruhjaya PAS Johor menegaskan, sebarang bentuk kerjasama politik tertakluk pada pusat dan negeri akan mematuhinya.

PAS tak pernah setuju kerjasama PN-PH, Muhyiddin jangan buat kenyataan sewenang-wenang

Terkini

Berita Berkaitan