Terkini! Abah perkenal Kabinet Bayangan PN

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin melancarkan Kabinet bayangan gabungan itu hari ini.

Dalam Kabinet bayangan itu Muhyiddin diumumkan sebagai ketua Ahli Parlimen PN manakala Presiden PAS Abdul Hadi Awang timbalannya.

Radzi Jidin diberikan tugas penting iaitu portfolio kewangan dan ekonomi.

“Kita setuju sekretariat PN akan keluarkan kenyataan polisi, tentang semua perkara, berkaitan ekonomi apa pendirian dasar, alam sekitar, antarabangsa, pertahanan atau keselamatan dalam negara.

“Kita akan bentang supaya rakyat tahu apa kita bentangkan dan kita bersedia memikul amanah besar kalau rakyat beri mandat tadbir negara,” katanya dalam sidang media selepas program pemukiman Ahli Parlimen PN di Tamu Hotel.

Muhyiddin, yang juga Ahli Parlimen Pagoh, berkata Ahli Parlimen itu diberikan portfolio berdasarkan kepentingan dan kepakaran individu, dan input mereka akan dikeluarkan sebagai kenyataan oleh sekretariat PN.

Jelasnya, dasar itu akan menjadi kesinambungan Wawasan Kemakmuran Bersama ketika pentadbirannya.

Antara 26 Ahli Parlimen termasuk bekas menteri dari pentadbiran Muhyiddin sebelum ini, kini ditugaskan membayangi pengganti mereka, termasuk Ahli Parlimen PN penggal pertama.

Menerusi senarai itu, Ahli Parlimen Putrajaya Radzi Jidin diberikan portfolio kewangan dan ekonomi, manakala Ahli Parlimen Indera Mahkota Saifuddin Abdullah, memegang portfolio pendidikan.

Ahli Parlimen Bersatu penggal pertama yang dinamakan termasuk Ahli Parlimen Tasek Gelugor Wan Saiful Wan Jan, membayangi portfolio komunikasi dan digital, serta Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, menyelia kementerian luar.

Daripada PAS, Ahli Parlimen Bagan Serai Idris Ahmad memegang portfolio hal ehwal agama, manakala Ahli Parlimen Kubang Kerian Tuan Ibrahim Tuan Man menyelia portfolio sumber asli, alam sekitar dan perubahan iklim.

Selain itu, Ahli Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah memegang portfolio pembangunan wanita keluarga dan masyarakat.

Muhyiddin perkenal Kabinet bayangan PN

Terkini

Berita Berkaitan