Tangguh subsidi petrol sesuatu yang memalukan, kata Presiden CASSA

KUALA LUMPUR – Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam, Datuk Dr Jacob George sudah mengagak kerajaan akan menangguhkan pelaksanaan Program Subsidi Petrol (PSP) di sebalik publisiti besar-besaran dan keghairahan ketika mengumumkan program tersebut Oktober lalu.

Katanya, dengan segala macam liputan, cakap besar, ‘song and dance’ malah peruntukan juga telah diumumkan dalam Belanjawan, tentulah sesuatu yang memalukan apabila program tersebut ditangguhkan.

“Jika inilah pengakhiran bagi setiap janji yang dibuat oleh PH ini, kita juga kini tertanya-tanya dengan kredibiliti serta keyakinan terhadap inisiatif, dasar, visi, misi serta perancangan dirangka oleh PH pada masa hadapan. Saya langsung hilang kata-kata.

“PSP ini terlampau besar dan sangat hebat diperkatakan oleh para menteri khasnya Menteri Kewangan dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dari awal lagi,” katanya kepada MalaysiaGazette.

Jacob merupakan antara pihak yang membantah pelaksanaan PSP kerana kerajaan tidak melakukan kajian secara mendalam selain tidak berbincang dengan pemain industri.

Beliau juga kesal kerana kerajaan yang diteraju oleh Pakatan Harapan kini sering membuat pusingan U dan meletakkan kesalahan di bahu kerajaan terdahulu setiap kali gagal melaksanakan janji.

Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengumumkan kerajaan membuat keputusan untuk menangguhkan sahaja PSP sehingga diberitahu kelak

Kerajaan memperuntukkan RM 2.4 bilion bagi PSP dalam Belanjawan 2020 dengan jumlah penerima manfaat seramai lapan juta orang daripada kelompok B40 dan M40.

Pada 7 Oktober lalu, kerajaan mengumumkan pelaksanaan PSP bermula Januari 2020 sesuai dengan manifesto PH.

Jelas Jacob lagi, cadangan program PSP ini nampak sangat retorik serta syok sendiri seolah-olah PH itu masih lagi menjadi pembangkang.

Baca selanjutnya di MalaysiaGazette

Terkini

Berita Berkaitan