Sunday, April 2, 2023

Orang ramai terkejut melihat tumbuhan misteri tumbuh pada pili bomba

Tumbuhan misteri warna merah pada pili bomba...

Dah macam kanopi bila netizen sindir DS VIDA

“Sah ke solat pakai kanopi?”, netizen sindir...

PANAS BERDENTUM!! Laporan siasatan SPRM terhadap Hakim Nazlan terdedah?

Salinan dokumen yang didakwa laporan Suruhanjaya Pencegahan...

Siap sedia gais!! Dunia di ambang krisis makanan

NEW DELHI – Tindakan kerajaan India yang melarang eksport gandum akibat fenomena gelombang haba menerima kritikan daripada menteri-menteri pertanian negara Kumpulan Tujuh (G7) kerana ia akan memburukkan lagi krisis makanan semasa yang dihadapi seluruh dunia.

Negara pengeluar gandum kedua terbesar dunia itu berkata, faktor-faktor yang mempengaruhi keputusan tersebut adalah termasuk hasil tanaman yang rendah serta lonjakan harga global akibat peperangan di Ukraine.

Ia seterusnya menimbulkan kebimbangan buat kerajaan negara itu mengenai isu keselamatan makanan dalam kalangan penduduk negaranya.

Menurut stesen penyiaran CNN, keputusan kerajaan India itu bagaimanapun menjadi kerisauan kerana ia akan melonjakkan harga gandum global akibat kekurangan bekalan, sekali gus menjejaskan negara-negara terutamanya di Asia dan Afrika.

Ini kerana para pembeli global mengharapkan bekalan gandum dari India selepas eksport dari wilayah di Laut Hitam terjejas akibat perang Rusia-Ukraine.

“Larangan ini amat mengejutkan. Kami menjangkakan akan berlakunya sekatan ke atas eksport selepas dua ke tiga bulan, namun nampaknya, kadar inflasi telah mengubah fikiran kerajaan,” kata seorang peniaga di Mumbai.

Sementara harga gandum di India mencatatkan rekod baharu, dengan mencecah 25,000 rupee (RM1,418) bagi satu tan, melebihi harga sokongan minimum kerajaan iaitu 20,150 rupee (RM1,143).

Lonjakan itu, harga bahan api, buruh, pengangkutan dan kos pembungkusan turut sama mendorong melonjakkan harga jualan tepung gandum di negara itu.

“Ia bukan sahaja melibatkan gandum. Kenaikan bagi harga secara keseluruhan mencetuskan kebimbangan inflasi. Justeru itu, kerajaan terpaksa menyekat eksport gandum.

“Bagi kami, ia adalah satu tindakan berhati-hati,” kata seorang pegawai kanan kerajaan.

Pada Februari lalu, kerajaan India menyasarkan untuk menghasilkan sebanyak 111.32 juta tan gandum, namun menurunkan unjuran kepada 105 juta tan bagi Mei ini.

Menurut seorang peniaga di New Delhi yang enggan dikenali, suhu tinggi pada pertengahan Mac lalu menyebabkan hasil tanaman gandum mencecah kira-kira 100 juta tan atau kurang.

April lalu, India telah mengeksport 1.4 juta tan gandum dan beberapa perjanjian telah ditandatangani untuk mengeksport sekitar 1.5 juta tan lagi bagi bulan ini.

“Larangan terbaharu yang dikeluarkan akan menaikkan harga gandum global. Ini kerana sekarang ini, tiada pembekal utama di pasaran,” kata seorang pedagang lain. – AFP/Agensi

Dunia di ambang krisis makanan

Berkaitan