Thursday, October 5, 2023

Sebelum ni tak kisah, tiba-tiba jadi prihatin, Menteri didakwa ‘cari publisiti’ selepas kes Bella tarik perhatian TMJ

Rina Harun dikecam selepas melawat seorang remaja Sindrom Down dalam kes dera, Bella, bersama media baru-baru ini, dengan aktivis mendakwa menteri pembangunan wanita, keluarga, dan masyarakat itu “mencari publisiti”.

Pengasas bersama Yayasan Chow Kit, Hartini Zainudin, berkata menteri itu hanya melibatkan diri selepas kes penderaan remaja 13 tahun itu menarik perhatian Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isteri, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam.

“Saya tidak tahu apa motifnya, tetapi pastinya nampak seperti berlumba-lumba untuk menunjukkan bahawa beliau melakukan sesuatu dalam kes penderaan Bella,” katanya di Twitter.

Hartini berkata Rina telah hilang kebolehpercayaan sebagai seorang menteri yang menjaga kebajikan kanak-kanak rentan kerana langkah itu dilihat “kurang ikhlas” dan “hipokrit”, dan meminta beliau “berhenti bergambar”.

Katanya, Rina “tidak sensitif dan tidak tahu mengenai perlindungan kanak-kanak”.

Rina menjadi sasaran kritikan orang ramai yang menonton video oleh Sinar Harian memaparkan menteri itu melawat Beela di sebuah hospital, ditemani wartawan dan jurugambar.

Tunku Ismail Sultan Ibrahim semalam menawarkan khidmat peguamnya secara percuma bagi menjalankan arahan memerhati bagi kes Bella, anak angkat di sebuah rumah kebajikan, Rumah Bonda.

Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, didakwa atas dua pertuduhan iaitu mengabaikan dan menganiaya Bella sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi.

Rina mengalu-alukan tawaran Tunku Ismail itu dan berkata beliau akan memberi taklimat kepada TMJ mengenai langkah-langkah yang diambil oleh kementerian berhubung perbicaraan itu.

“Kes Bella menjadi tumpuan sejak Julai 2021, sudah sembilan bulan. Apa yang kamu buat ketika itu?” kata seorang warganet.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/04/18/rina-didakwa-cari-publisiti-selepas-kes-bella-tarik-perhatian-tmj/

Berkaitan