Sunday, April 2, 2023

Orang ramai terkejut melihat tumbuhan misteri tumbuh pada pili bomba

Tumbuhan misteri warna merah pada pili bomba...

Dah macam kanopi bila netizen sindir DS VIDA

“Sah ke solat pakai kanopi?”, netizen sindir...

PANAS BERDENTUM!! Laporan siasatan SPRM terhadap Hakim Nazlan terdedah?

Salinan dokumen yang didakwa laporan Suruhanjaya Pencegahan...

Putrajaya belum restu kawalan ala PKP 1.0 di Selangor

PETALING JAYA – Spekulasi mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh di Selangor seperti semasa PKP 1.0 telah tersebar melalui aplikasi WhatsApp.

Menurut mesej yang tular itu, kerajaan negeri masih berbincang dengan Kerajaan Persekutuan mengenai penutupan aktiviti ekonomi yang mungkin berlaku seawal minggu depan.

Sinchew Daily melaporkan, walaupun Shah Alam pernah mencadangkan kepada Putrajaya untuk melakukan kawalan penuh termasuk menghentikan aktiviti ekonomi seperti semasa PKP 1.0 selama sebulan di Selangor, tetapi cadangan itu ditolak Kerajaan Persekutuan.

Sebaliknya, Putrajaya memilih membenarkan aktiviti ekonomi “separuh buka” dalam PKP 3.0 yang sedang dijalankan.

Menurut sumber, kerajaan negeri tidak berkuasa membuat keputusan mengenai kawalan pergerakan dan cadangannya mengenai “kawalan penuh” juga tidak direstui Kementerian Kesihatan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Kementerian Kewangan yang bimbang impak teruk kepada ekonomi dan kemunculan gelombang pengangguran.

Difahamkan, selain Selangor, kerajaan negeri Kelantan juga pernah mencadangkan “kawalan penuh” mirip PKP 1.0, tetapi Putrajaya berpendapat cadangan itu tidak perlu dilaksanakan.

Sumber berkata, Putrajaya mempertimbangkan kemungkinan pendapatan ramai rakyat akan terjejas yang seterusnya memerlukan bantuan daripada kerajaan.

Katanya, walaupun PKP 2.0 sebelum ini kurang berkesan, tetapi Putrajaya nampaknya tidak merestui kawalan lebih ketat, mungkin kerana bimbang menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat, terutamanya kerana pilihan raya mungkin diadakan pada bila-bila masa. – MalaysiaGazette

Berkaitan