Friday, March 24, 2023

Dah macam kanopi bila netizen sindir DS VIDA

“Sah ke solat pakai kanopi?”, netizen sindir...

PANAS BERDENTUM!! Laporan siasatan SPRM terhadap Hakim Nazlan terdedah?

Salinan dokumen yang didakwa laporan Suruhanjaya Pencegahan...

Panas! Jana Wibawa, lagi ditahan, kali ini seorang pegawai SPRM dan 4 individu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang...

Populariti Muhyiddin yang hebat buatkan BN hilang ‘deposit tetap’ di Sungai Udang, kata penganalisis

Di sebalik kemenangan besar Barisan Nasional (BN) pada PRN Melaka, kemenangan calon Perikatan Nasional (PN) di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Udang yang merupakan kubu kuat Umno sejak merdeka menjadi indikator sokongan penjawat awam kepada blok itu, menurut beberapa penganalisis politik tanah air.

Kekalahan calon Umno yang juga timbalan pengerusi BN Melaka, Mohamad Ali Mohamad di kerusi itu kepada calon PN Dr Mohd Aleef Yusof antara keputusan yang mengejutkan pada PRN itu.

Kem Terendak dan Kem Sungai Udang yang terletak dalam DUN itu bermakna undi tentera dan keluarga mereka adalah besar dan signifikan.

Undi tentera membentuk separuh daripada pengundi Sungai Udang.

Ilham Centre, yang memantau kempen pilihan raya di Melaka berkata kemenangan calon PN di kerusi itu menjadi indikator penjawat awam berasa berterima kasih kepada bekas perdana menteri, Muhyiddin Yassin yang membantu mereka ketika negara dilanda Covid-19.

“Calon BN ketinggalan pada pusingan pertama selepas kiraan undi awal,” kata pengarahnya eksekutifnya, Mohamad Hisommudin Bakar kepada MalaysiaNow.

“Berlaku pertambahan undi awam yang membolehkan calon PN menang. Ia mengejutkan ramai pihak dan membuktikan calon PN mampu berikan kejutan. Ini satu keputusan yang baik untuk PN.”

Aleef yang mendapat 6,789 undi menewaskan Ali dan calon Pakatan Harapan (PH) Hasmorny Tamby yang masing-masing memperoleh 6,259 dan 2,035 undi.

Calon bebas Mohd Zahar Hashim hanya mendapat 471 undi.

BN memenangi 21 daripada 28 kerusi DUN yang dipertandingkan pada PRN Melaka 20 November lepas, sekaligus membentuk kerajaan negeri dengan dua pertiga majoriti, manakala PH kehilangan tujuh kerusi yang disandang parti itu sebelum pembubaran DUN.

PN menerusi Bersatu mendapat kemenangan di dua kerusi DUN.

Selain Sungai Udang, PN turut memenangi kerusi DUN Bemban.

Menurut Hisommudin, populariti Muhyiddin Yassin selaku pengerusi PN dan bekas perdana menteri banyak menyumbang kepada undi tentera kepada calon mereka.

Muhyiddin dilantik sebagai perdana menteri pada Mac 2020 ketika negara dilanda gelombang pertama Covid-19.

Pelbagai bantuan dan program dijayakan oleh pentadbiran beliau sepanjang tempoh menjadi pentadbirannya.

Ahli Parlimen Pagoh itu bagaimanapun meletakkan jawatan pada Ogos setelah 15 ahli Parlimen Umno diketuai Ahmad Zahid Hamidi dan Najib Razak menarik sokongan kepadanya.

Undi tentera dan polis sinonim sebagai “fixed deposit” kerajaan BN.

Namun ketika PRU14, hayunan undi tentera di beberapa kerusi menyaksikan kekalahan wakil rakyat blok BN antaranya di Setiawangsa dan Lumut.

Baca seterunya https://www.malaysianow.com/berita/2021/11/23/populariti-muhyiddin-buatkan-bn-hilang-deposit-tetap-di-sungai-udang-kata-penganalisis/

Berkaitan