Saturday, September 23, 2023

Pilihan raya PBT tak timbul isu kaum, kata Khalid

PUTRAJAYA: Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad tidak percaya isu kaum yang timbul sekiranya pilihan raya tempatan pihak berkuasa tempatan dilaksanakan.

Ini kerana soal dominasi satu-satu kaum boleh ditangani dengan memastikan sebahagian ahli majlis dilantik.

“Parti yang akan letakkan calon berbilang kaum. Kalau kita ambil contoh di Shah Alam, ahli majlis ada 24 orang. Kita boleh buat 12 dipilih dan 12 lagi dilantik,” katanya pada sidang media hari ini.

Khalid berkata parti-parti politik dalam pemilihan calonnya pasti akan mengambil kira sebarang isu yang mungkin timbul, terutama di kawasan-kawasan di mana satu-satu kaum membentuk majoriti.

“Kita boleh sesuaikan atas dasar parti dan pelantikan, pandai-pandai kitalah,” katanya.

Parti pemerintah, DAP baru-baru ini mengulangi tuntutan agar pilihan raya PBT dikembalikan dalam resolusi yang diluluskan Konvensyen Tahunan DAP Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2019 baru-baru ini.

Sebelum ini, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad melahirkan kebimbangan berlakunya konflik perkauman selain pilihan raya itu mungkin mendatangkan “keputusan salah”.

Khalid hari ini berkata apa penting daripada pilihan raya tempatan itu adalah “kita mahu suara rakyat diambil berat”.

“Tak bolehlah semua serah kepada pegawai kerajaan. Bukan nak kata pegawai kerajaan tak bagus tapi tak ada suara rakyat,” katanya.

Khalid juga membidas pihak yang cuba memainkan isu perkauman dalam hal pilihan raya tempatan, mengatakan mereka tiada isu lain.

Baca selanjutnya

FMT

 

Berkaitan