PH, kerajaan pimpinan Ismail Sabri tandatangan MOU esok

Pakatan Harapan (PH) dan kerajaan persekutuan pimpinan Ismail Sabri Yaakob telah bersetuju untuk menandatangani memorandum persefahaman (MOU) esok (13 Sept).

Dalam satu kenyataan bersama, wakil-wakil kerajaan dan PH berkata akan mendedahkan isi perjanjian tersebut kepada umum.

“Kedua-dua pihak juga berusaha untuk mendedahkan memori yang terbuka persefahaman ini kepada umum sebagai komitmen terhadap keterbukaan penuh dan kebertanggungjawaban.

“Sesuai dengan semangat dan komitmen untuk menterjemahkannya, maka kedua-dua pihak untuk untuk menandatangani persefahaman ini pada hari esok, 13 September 2021 jam 5 petang bertempat di Dewan Bankuet, Parlimen Malaysia,” kata kenyataan bersama itu.

Menurut kenyataan itu lagi MOU itu akan disempurnakan Ismail Sabri bersama ketua-ketua parti Pakatan Harapan, iaitu Presiden PKR Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Presiden Upko Wilfred Madius Tangau.

Bagi wakil kerajaan kenyataan itu ditandatangani Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin, Menteri Tenaga dan Sumber Asli Takiyuddin Hassan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Sementara Pakatan Harapan pula diwakili oleh Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail, Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub, Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP Loke Siew Fook, Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP Gobind Singh Deo, Ketua Penerangan PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin, dan Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil.

https://www.malaysiakini.com/news/591073

Terkini

Berita Berkaitan