Thursday, October 5, 2023

Persidangan pertubuhan Cina lebih baik dari Kongres Melayu

SEREMBAN – Persidangan pertubuhan Cina yang dijadualkan pada 28 Disember merupakan satu program aman yang lebih elok berbanding Kongres Maruah Melayu, kata Pengerusi Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong), Datuk Ong Chiow Chuen.

Chiow Chuen berkata, persidangan itu bertujuan menarik perhatian mengenai kuasa atau autonomi lembaga pengelola sekolah, dan ia tidak bertujuan menghasut emosi mana-mana orang.

Katanya, masyarakat Cina meminta kerajaan menghormati autonomi lembaga pengelola sekolah termasuk membenarkan badan itu membuat keputusan dalam soal pelajaran tulisan Jawi di satu-satu sekolah.

“Kementerian Pendidikan bagaimanapun tidak ambil peduli, malahan lewat semasa menerima memorandum apabila kami bertandang ke kementerian.

“Ini menunjukkan Kementerian Pendidikan tidak ambil berat tentang isu pendidikan bahasa Cina yang dititik berat kaum Cina,” katanya dipetik Sinchew Daily.

Beliau pada masa yang sama menegaskan bahawa pihaknya dan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia(Dong Zong ) menghormati bahasa semua kaum dan menegaskan kemajmukan dalam negara.

“Kami tidak menentang mana-mana bahasa termasuk tulisan Jawi. Kami juga berharap kaum berbeza akan dapat memahami budaya lain dalam usaha mengalakkan keharmonian,” katanya.

Walau bagaimanapun, Chiow Chuen berkata, autonomi lembaga pengelola sekolah tidak boleh diketepikan.

“Jika autonomi ini mula diketepikan, Kementerian Pendidikan akan menggunakan ‘kesempatan’ ini untuk mengulangi benda yang sama dengan membiarkan persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) untuk membuat keputusan dalam dasar lain.

“Isu ini tidak seperti yang disangkakan Timbalan Menteri Pendidikan (Teo Nie Ching) dan Menteri Kewangan (Lim Guan Eng), mereka tidak pernah mengalami liku dan duri yang didepani pendidikan Cina sejak zaman sebelum merdeka hingga kini,” katanya.

MG

Berkaitan