Pembangkang punca Kerajaan PH tergugat kata KPN

Ketua Polis Negara Datuk Seri Abdul Hamid Bador menuduh pihak pembangkang cuba menggugat kerajaan Pakatan Harapan, di tengah-tengah peningkatan ketegangan kaum dan agama di Malaysia.

The South China Morning Post melaporkan beliau sebagai berkata bahawa keadaan di negara ini ‘menyusahkan’.

“Dari segi keselamatan, ia membimbangkan tetapi boleh diurus. Parti yang digulingkan itu akan terus menghancur dan melemahkan parti pemerintah, ” kata Abdul Hamid dalam satu wawancara.

Ketua polis itu sendiri mengeluarkan amaran pada minggu lalu, mengatakan bahawa sesiapa yang didapati memainkan sentimen perkauman dan menyentuh sensitiviti agama akan ditangkap tanpa amaran.

Penasihat media kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk A Kadir Jasin juga berkata terdapat keperluan tegas bagi pihak berkuasa untuk bertindak terhadap mereka yang menyalahgunakan media sosial, seperti menahan individu untuk siaran secara online dan menutup laman web.

Beliau memberi amaran tentang situasi yang berlaku dengan ‘berbahaya’ apabila ia tidak dipantau, dan meletakkan kesalahan pada parti-parti Pembangkang yang mengeksploitasi isu-isu tersebut untuk mendapatkan sokongan Melayu-Muslim.

“Siapakah orang yang mempromosikan agenda pemisahan, perkauman dan agama untuk keuntungan politik? Ia adalah Umno dan PAS. Dari parti nasionalis, Umno kini menjadi tidak lebih daripada parti Melayu ekstremis.

“Dan PAS menggunakan Islam untuk tujuan yang sama untuk bertanding dengan sokongan Umno,” kata Kadir.

Beliau juga menegaskan bahawa untuk Umno, mengeksploitasi isu-isu perkauman dan agama adalah satu-satunya cara yang boleh digunakan untuk menutup dosa mereka sendiri, rasuah mereka, dan kerana ditolak skandal 1MDB.

“Jadi apa cara yang lebih baik untuk menyembunyikan dosa mereka sendiri daripada menggunakan masalah kaum dan agama,” tambah Kadir.

Pentadbiran Dr Mahathir kini menghadapi masalah dalam menarik sokongan pengundi Melayu, yang kecewa dengan kerajaan PH yang tidak serius mempertahankan Islam dan hak-hak Melayu, sambil berurusan dengan hutang dari kerajaan BN dan kelembapan ekonomi.

CempedakCheese

Terkini

Berita Berkaitan