PANAS!! Zuraida ‘disingkir’ dari kumpulan WhatsApp MPT Bersatu

Zuraida Kamaruddin disingkirkan daripada kumpulan WhatsApp Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, kata laporan

Utusan Online memetik sumber berkata kumpulan WhatsApp itu dianggotai lebih 30 ahli MPT termasuk Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin.

“Kumpulan WhatsApp ini terdiri daripada Presiden sehingga ke bawah, ini bagi mengelakkan rahsia parti diketahui Zuraida. Dia dikeluarkan daripada ‘group’ pada keesokan harinya selepas mesyuarat MPT Bersatu.

“Semua yang ada dalam mesyuarat itu bersetuju dengan tindakan untuk keluarkan Zuraida, sebab kita tidak mahu ada watak-watak yang tidak setia dengan parti,” katanya, lapor portal berita itu.

Utusan Online juga melaporkan Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali bertegas dia tetap setia kepada kepimpinan Muhyiddin.

“Tidak ada siapa pun mempersoalkan, tetapi dia (Azmin) sendiri menyatakan kesetiaan bukan sekali, tapi tiga kali. Dia bercakap secara terang-terangan menyatakan kesetiaan kepada Bersatu, yang terbaharu dalam mesyuarat MPT baru-baru ini.

“(Azmin) menafikan ada kaitan politik dengan Zuraida dan luahannya itu supaya tidak ada mana-mana pihak yang syak wasangka dengan niat dia menyertai Bersatu, semua orang tahu dia daripada PKR kan,” kata sumber seperti dipetik Utusan Online lagi.

Sementara itu, Zuraida yang juga anggota MPT Bersatu berkata walaupun khabar angin tersebar mengenai kedudukannya dalam Bersatu, namun dia akan menjalankan tugasnya seperti biasa.

“Tidak ada apa-apa (keputusan) rasmi daripada parti.

“Banyak sumber berkata sebaliknya, tetapi tiada apa yang dimaklumkan kepada saya, secara rasmi atau tidak.

“Saya memerhati semua laporan itu,” katanya dipetik sebagai berkata dalam artikel TheVibes hari ini.

Pun begitu, Zuraida menjelaskan hubungannya dengan Muhyiddin baik-baik saja.

Jelas Zuraida lagi, komitmennya sebagai menteri menghalang dia hadir mesyuarat MPT Bersatu baru-baru ini.

“Saya baru-baru ini pulang dari perjalanan pergi balik rasmi ke luar negara, termasuk London, Dubai dan Jeddah, atas urusan kerajaan.

“Adalah malang kerana saya tidak dapat menghadiri mesyuarat itu,” katanya.

Ahli parlimen Ampang itu juga berkata dia akan hadir mesyuarat MPT apabila keadaan mengizinkan.

https://www.malaysiakini.com/news/609445

Terkini

Berita Berkaitan