Thursday, March 23, 2023

Panas! Jana Wibawa, lagi ditahan, kali ini seorang pegawai SPRM dan 4 individu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang...

Terkini!! Najib, Arul Kanda dibebaskan untuk tuduhan pinda laporan audit 1MDB

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini sebentar...

PANAS!! Tiada rundingan kerusi dengan Bersatu pada PRU 15 kata Tok Mat

Umno enggan mengadakan sebarang perbincangan dengan Bersatu berhubung pembahagian kerusi menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan berkata, perkara itu jelas kerana Umno sudah memutuskan lebih awal dan dipersetujui pada Perhimpunan Agung Umno (PAU) bahawa parti itu tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada PRU kali ini.

Justeru beliau berkata, tidak timbul soal kerjasama, persefahaman atau sebagainya membabitkan Umno dengan Bersatu.

“Kita tiada langsung berbincang dengan Bersatu sebab Umno sudah memutuskan lebih awal dan dipersetujui pada Perhimpunan Agung Umno bahawa kita tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya nanti.

“Tidak ada apa-apa bentuk perbincangan mahupun persefahaman mengenai kerusi bagi menghadapi pilihan raya umum dengan Bersatu,” katanya memetik laporan Berita Harian.

Mengulas lanjut, Mohamad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau berkata, Umno akan bertanding atas kekuatannya sendiri bagi memenangi PRU15 sekali gus membentuk kerajaan.

Beliau berkata, parti itu tidak boleh menang dengan terpaksa bersandarkan kepada kekuatan parti lain.

Katanya, keadaan itu akan mewujudkan situasi politik seperti sekarang apabila tiada parti politik yang dominan untuk membentuk kerajaan.

“Kita mahu menang atas diri kita sendiri, bukan nak menang bersandarkan kekuatan orang lain. Jika menang, kita boleh membentuk kerajaan, bukan menang tetapi terpaksa meminta belas kasihan orang, itu tidak betul.

“Itu punca jadi seperti hari ini dan rakyat mesti faham, jika memilih dalam pilihan raya nanti, pilih dalam keadaan begini tidak ada parti yang dominan dan negara akan terus huru hara,” katanya.

Mengulas tindakan PAS bergabung dengan Perikatan Nasional (PN) Mohamad berkata, pihaknya berharap parti rakan kerjasama dalam Muafakat Nasional (MN) itu dapat membuat pendirian.

Katanya, PAS perlu membuat keputusan sama ada mahu bersama MN ataupun PN bagi menghadapi PRU-15 termasuk di peringkat DUN.

“Mereka (PAS) sudah menjadi anggota PN, persoalannya sekarang jika ada pertembungan antara BN dengan PN, PAS mahu sokong siapa kerana PAS adalah sebahagian daripada PN dan mereka juga jentera pilihan raya PN.

“Itu terpulang kepada PAS untuk memutuskan sama ada mahu bersama MN atau PN, tetapi jangan buat keputusan lambat selepas Parlimen dibubarkan.

“Jika mahu bersama kami, beritahu kami sekarang,” katanya.

Mohamad yang juga pengarah pilihan raya Umno berkata, pembahagian kerusi yang diperuntukkan bagi menghadapi PRU-15 sudah dipersetujui di peringkat parti dalam BN.

“Kita perlu memperhalusi beberapa kerusi lagi kerana ada kerusi itu yang kita tewas tiga atau empat penggal. Jadi, perlu ubah suai, yang penting kita nak menang dan tubuhkan kerajaan.

“Soal calon pula, pucuk pimpinan belum menentukan siapa akan bertanding dan kawasan diwakili mereka,” katanya yang mengesahkan perbincangan itu hanya membabitkan kerusi Parlimen, bukan DUN.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/09/08/umno-tidak-akan-berkompromi-kerusi-dengan-bersatu-kata-tok-mat/

Berkaitan