PANAS!! Rakyat kena ajar UMNO ni, punca tercetusnya ketidakstabilan di Melaka kata Amanah

Timbalan Pengerusi Amanah Melaka, Datuk Mohd Sofi Abd Wahab yakin rakyat Melaka akan kembali kepada Pakatan Harapan (PH) setelah UMNO mencetuskan kekalutan politik di negeri itu.
Katanya, pertelingkahan sesama mereka dalam parti menyebabkan seluruh rakyat negeri itu terpaksa berdepan kemungkinan diadakan pilihan raya ketika negara masih sedang bangkit perlahan daripada bencana COVID-19.
“Permasalahan yang berlaku ketika ini adalah disebabkan UMNO bergaduh sesama UMNO, dan rakyat mesti menghukum UMNO kerana inilah dosa paling besar UMNO kepada rakyat Melaka.
“Dengan dosa tersebut, saya yakin rakyat akan berikan sokongan kepada Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN).”
Pada masa sama Mohd Sofi menegaskan bahawa mereka tidak semata-mata bergantung kepada sentimen rakyat itu terhadap UMNO untuk menang, tetapi keupayaan mereka telah dibuktikan walaupun hanya untuk 22 bulan.
Bercakap dalam “Dialog Tiga Penjuru” pada Khamis, Sofi memetik juga nama Pengerusi PN Melaka, Datuk Rafiq Naizamohideen yang turut menjadi salah seorang ahli panel program itu, di mana Rafiq bersama beliau bersama-sama berada dalam Exco kerajaan negeri ketika PH mentadbir Melaka tempoh hari.
Andai diletakkan calon-calon Ketua Menteri Melaka yang baharu, Mohd Sofi yakin rakyat akan memilih calon PH.
“Saya tahu calon Ketua Menteri dia (UMNO) adalah antara ‘dua singa’ itu, letaklah calon mereka dengan calon Ketua Menteri kita (PH).
“Saya yakin calon kita Adly Zahari (akan dipilih), rakyat tengok gambar pun dah boleh nilaikan.”
Sementara itu, Mohd Sofi turut menafikan bahawa PH tiada langsung terlibat dalam gerakan empat ADUN Melaka yang menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan Datuk Seri Sulaiman Md Ali.
Begitupun, walau bersahabat, Rafiq membidas kenyataan itu.
“Keempat-empat mereka ini tidak akan berani meninggalkan kerajaan hari ini kalau tak ada jaminan bahawa pihak yang sana akan menyambut.
“Dia macam telur dan ayam, mana dulu.
“Saya tak nak sebut nama tapi ada individu dalam kalangan empat itu menyatakan kepada saya secara peribadi bahawa antara yang mereka mahukan adalah jaminan untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) 15, kerana sebahagian daripada mereka ini kalah dalam pemilihan parti jadi mereka perlukan satu jaminan masa depan politik mereka.
“Saya tahu PH terlibat. Ada rundingan sebelum keempat-empat mereka meninggalkan kerajaan, ada bukti-buktinya.”

Terkini

Berita Berkaitan