Sunday, April 2, 2023

Orang ramai terkejut melihat tumbuhan misteri tumbuh pada pili bomba

Tumbuhan misteri warna merah pada pili bomba...

Dah macam kanopi bila netizen sindir DS VIDA

“Sah ke solat pakai kanopi?”, netizen sindir...

PANAS BERDENTUM!! Laporan siasatan SPRM terhadap Hakim Nazlan terdedah?

Salinan dokumen yang didakwa laporan Suruhanjaya Pencegahan...

Panas!! PAS guna logo sendiri di Kedah, Kelantan dan T’ganu

PAS sudah memuktamadkan keputusan untuk menggunakan logo parti tersebut di negeri pimpinannya – Kelantan, Terengganu dan Kedah – untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang, kata Tuan Ibrahim Tuan Man.

Bagi negeri-negeri lain pula, kata timbalan presidennya PAS itu lagi, mereka dipercayai akan bertanding menggunakan logo Perikatan Nasional (PN).

“Penggunaan logo kita sudah putuskan bahawa Kelantan, Terengganu, Kedah kita akan gunakan logo PAS.

“Namun, negeri lain kemungkinan besar akan menggunakan logo PN, (ia) sudah dimuktamadkan dan akan bawa ke Majlis Pimpinan PN,” lapor harakahdaily dalam satu wawancara portal rasmi PAS itu bersama Tuan Ibrahim.

Sebelum ini muncul cadangan agar PN menggunakan lambang PAS berbanding gabungan itu bagi menyertai PRU ke-15 tidak lama lagi.

Hal itu kerana PAS berpendapat lambang ‘bulan’ parti itu lebih dikenali dengan meluas dalam kalangan orang ramai berbanding PN yang masih baru usianya.

Gesaan itu turut disuarakan secara terbuka oleh Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Muhammad Sanusi Md Nor, yang berpendapat ahli partinya “alergik” kepada warna biru yang mengingatkan mereka kepada Umno-BN.

Untuk rekod semalam Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengumumkan jawatankuasa kerja parti itu membuat keputusan untuk memperkukuh kerjasama mereka dalam PN untuk menghadapi PRU akan datang.

Dalam wawancara tersebut Tuan Ibrahim turut mengulas isu keengganan PAS membubarkan dewan undangan negeri (DUN) di Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Mengakui keputusan tersebut akan membuatkan kos perjalanan pilihan raya bertambah kerana perlu diadakan dua kali, penyandang kerusi parlimen Kubang Krian itu berkata, PAS tidak boleh disalahkan.

Sebaliknya Tuan Ibrahim menganggap Umno-BN yang perlu dipersalahkan apabila tergesa-gesa mahu membubarkan parlimen menjelang musim tengkujuh.

“Soal kos dan sebagainya, kita (PAS) akui. Tetapi (ini) kesilapan mereka, bukan kita. Kenapa mereka bubar pada waktu ini? Rakyat susah kalau banjir berlaku.

“Kemudian sekolah akan menjadi pusat pemindahan sementara (PPS) jika banjir, kita bimbang takut-takut kemarahan rakyat sekarang ini kita sangat ketara,” katanya.

Dia yang dilantik menjadi menteri selepas Langkah Sheraton menambah, PAS mahu DUN dibubarkan selepas keadaan tenang dan ancaman banjir berakhir.

“Kenapa kita (PAS) tidak bubar? Sebab kita tak mahu diheret sama dengan kemarahan rakyat sekarang.

“(PAS) yakin, kita ada lebih lapan bulan lagi masa (sehingga Mei 2023), dan dalam tempoh lapan bulan banyak benda kita boleh buat, dan kita tak perlu tergesa-gesa,” katanya.

https://www.malaysiakini.com/news/639530

Berkaitan