Panas!! Masa untuk kaji semula hubungan negeri, persekutuan, kata Kit Siang

Veteran DAP Lim Kit Siang menggesa agar hubungan persekutuan dan negeri dikaji semula untuk mewujudkan desentralisasi dan autonomi yang lebih besar daripada Putrajaya.

Susulan perbahasan mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Lim berkata langkah itu bukan hanya memanfaatkan Sabah dan Sarawak tetapi semua negeri di Semenanjung juga.

“Tidak dinafikan bahawa dalam lebih enam dekad pembinaan negara, terdapat terlalu banyak penumpuan kuasa di tangan kerajaan persekutuan dengan mengorbankan kerajaan negeri,” katanya dalam kenyataan.

“Trend ini mesti diterbalikkan dan keseimbangan yang betul perlu diwujudkan.

MA63 adalah dokumen asas pembentukan bagi pembentukan persekutuan Malaysia – terdiri daripada Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura – pada 1963. Singapura meninggalkan persekutuan itu dua tahun kemudian.

Ketika berucap pada Konvensyen Barisan Nasional (BN) Sabah di Penampang baru-baru ini, Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan mencadangkan “Perjanjian Malaysia” baharu sebagai jalan ke hadapan yang lebih konkrit ke arah merealisasikan hak dan tuntutan negeri itu dalam MA63.

Bagaimanapun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar menolak cadangan Mohamad yang menganggapnya sebagai “mengarut”, manakala Presiden PBS Maximus Ongkili mencadangkan agar perjanjian tambahan kepada Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dipertimbangkan untuk menggabungkan semua ketidakpatuhan dan janji yang tidak dipenuhi dalam perjanjian asal.

Lim berkata beliau bersetuju dengan Wan Junaidi kerana perjanjian itu merupakan komitmen yang telah dipersetujui oleh semua pihak untuk pembentukan Malaysia.

Tambahnya, Sabah dan Sarawak tidak mahu merundingkan semula perjanjian sedia ada tetapi sekadar mahu menunaikan janji yang masih belum ditunaikan.

Mengenai perkara berkaitan, Lim merujuk kepada kenyataan yang dibuat sebelum ini oleh bekas ketua polis negara Rahim Noor bahawa negara mungkin “dicampak ke dalam keadaan huru-hara” jika isu agama menjadi terlalu hangat.

Rahim berkata Sabah dan Sarawak mungkin mempertimbangkan semula untuk menjadi sebahagian daripada Malaysia jika isu sebegitu berterusan dan menyatakan bahawa negara itu tidak pernah dimaksudkan untuk menjadi sebuah negara Islam kerana kedua-dua negeri terbabit tidak akan bersetuju dengan perkara berkenaan.

Lim berkata amaran bekas KPN itu perlu diambil perhatian kerana ia melibatkan prinsip pembinaan negara dan merupakan istilah asas yang terkandung dalam MA63.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2022/07/10/masa-untuk-kaji-semula-hubungan-negeri-persekutuan-kata-kit-siang/

Terkini

Berita Berkaitan