Orang ramai terkejut melihat tumbuhan misteri tumbuh pada pili bomba

Tumbuhan misteri warna merah pada pili bomba undang tanda tanya orang ramai. Sejenis tumbuhan merah misteri merebak di sekeliling sebuah pili bomba menyebabkan orang ramai tertanya-tanya sama ada ketulan berlendir itu adalah sesuatu daripada filem War of the Worlds arahan Steven Spielberg, lapor portal berita MailOnline semalam.

Tumbuhan pelik yang pertama kali dilihat di tempat letak kereta di CBD Brisbane pada Oktober tahun lalu itu telah meningkat sehingga ke mulut pili yang bocor dan ia telah mengembang dari tanah, mula-mula bertukar warna berkarat sebelum kelihatan hijau dan hitam.

Pili bomba itu mula bocor setahun lalu di tempat di mana terdapat batu setinggi 20 sentimeter (sm) dan terdapat kulat pada batu itu tumbuh sehingga mencecah ke dalam pili air tersebut.

Namun, terdapat seseorang yang mengambil batu itu dan kemudian kulat itu hilang.

Bagaimanapun, kebocoran itu berterusan dan selepas satu atau dua minggu kulat baharu muncul di atas tanah dan ia kemudian berkembang.

Seorang pakar dari Muzium Queensland yang dihubungi oleh Yahoo News Australia tidak dapat menyatakan apa sebenarnya tumbuhan kerana pihak penyelidik memerlukan sampel untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Reuters

Terkini

Berita Berkaitan