Tuesday, May 30, 2023

Kematian kanak-kanak di Kluang bukan disebabkan stroke haba

Kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun...

K’jaan Perpaduan selesai isu air di Kedah jika dapat mandat PRN kata TPM

Kerajaan Perpaduan memberikan jaminan akan menyelesaikan isu...

NASA cari makhluk asing di Marikh

WASHINGTON: Kenderaan robotik dilancarkan Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), Perseverance mencapai detik penting dalam misi pencarian bukti kehidupan lampau di planet Marikh.

Lapor Daily Mail, kenderaan robotik yang mendarat di Planet Merah pada Februari tahun lalu, bakal memulakan perjalanan mencari tapak pensampelan yang mungkin mengandungi kehidupan mikrob dan organik purba.

“Robot beroda enam itu akan mula memanjat delta purba untuk mencari tapak pensampelan.

“Perjalanan itu dilakukan bagi meninjau ketika Perseverance bergerak sekitar mencari sampel batu untuk mengetahui sama ada kehidupan makhluk asing pernah wujud di Marikh.

“Ketika ia turun ke bawah, kenderaan robotik itu kemudian akan mengumpul beberapa spesimen dari Kawah Jezero dan meninggalkan sampel tersebut di dasar delta untuk diambil semula oleh misi akan datang,” jelas laporan itu.

Agensi angkasa lepas Amerika Syarikat (AS) itu mahu sampel batu tersebut dibawa pulang ke bumi pada 2030 agar ia boleh dikaji secara terperinci.

Selain menunjukkan potensi kehidupan lampau di Planet Merah, para saintis juga berharap misi itu dapat mendedahkan lebih lanjut mengenai iklim Marikh dan bagaimana ia berkembang.

Pentadbir Bersekutu Jabatan Misi Sains NASA di Washington, Thomas Zurbuchen menyifatkan delta di Kawah Jezero merupakan antara lokasi terbaik di Marikh untuk mencari tanda-tanda kehidupan mikroskopik lampau.

“Jawapannya ada di luar dan pasukan Perseverance sudah bersedia untuk mencarinya,” katanya.

NASA cari makhluk asing di Marikh

Berkaitan