Tuesday, May 30, 2023

Kematian kanak-kanak di Kluang bukan disebabkan stroke haba

Kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun...

K’jaan Perpaduan selesai isu air di Kedah jika dapat mandat PRN kata TPM

Kerajaan Perpaduan memberikan jaminan akan menyelesaikan isu...

Mungkin PH akan kerjasama dengan Tun M, untuk selamatkan negara

Trio pembangkang – Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu – masih memerlukan aura Dr Mahathir Mohamad jika Pakatan Harapan (PH) mengimpikan sebuah kerajaan yang dominan menjelang pilihan raya umum akan datang (PRU15), kata penganalisis politik.

Bagaimanapun, kata ahli akademik Azmi Hassan, PH perlu belajar daripada kesilapan lampau agar tidak terus berbalah mengenai calon Perdana Menteri, yang menyebabkan gabungan PKR-DAP-Amanah-Bersatu itu hanya mampu bertahan selama 22 bulan di Putrajaya.

“Sekarang PH telah belajar daripada kesilapan lampau di mana jika mereka masih berbelah bagi dan berbalah tentang (calon) Perdana Menteri, maka rakyat akan gusar tentang kemunculan semula PH walaupun dikatakan sebagai PH 2.0.
ph

“Selama 22 bulan mereka bertahan tetapi gagal pergi ke bulan 23 kerana perebutan calon PM,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata, PH sejak awal lagi sudah mengumumkan Anwar, yang juga Presiden PKR, sebagai calon Perdana Menteri mereka dan hal ini perlu dipersetujui Mahathir, walaupun pemerhati politik mengetahui Pengerusi Pejuang itu agak keberatan menerimanya.

Bagaimanapun, katanya, ketegangan antara dua figura itu dilihat sudah “kendur” apabila berkongsi pentas menolak pentadbiran Muhyiddin Yassin dan mendesak Perdana Menteri itu untuk segera berundur.

“Kemunculan beberapa watak utama di Dataran Merdeka adalah pra-syarat atau bayangan bahawa mereka kemungkinan akan bergabung semula membentuk PH 2.0 pada PRU15.

“Walaupun Pejuang hanya ada empat Ahli Parlimen, tetapi aura Mahathir amat diperlukan oleh PH. Realitinya, mereka perlu bergabung jika mahu kerajaan yang kuat,” katanya.

Beliau mengulas mengenai kemungkinan wujudnya jajaran baharu antara parti pembangkang bagi meruntuhkan pentadbiran Muhyiddin yang didakwa mereka gagal menyelamatkan negara daripada kancah krisis kesihatan dan ekonomi.

Sementara itu, dua lagi penganalisis menyifatkan kerjasama antara Mahathir-PH tidak akan bertaut kembali, menyifatkan langkah itu sebagai “mustahil”.

Penganalisis veteran Wan Hashim Wan Teh menegaskan, senario politik hari ini jauh berbeza dengan PRU14, di mana ketika itu motif PH hanyalah satu, iaitu untuk “menumbangkan Barisan Nasional (BN)”.

“Anwar-PKR sudah pasti bergabung dengan DAP dan rakannya Amanah, tetapi tidak mungkin Mahathir akan bergabung dengan Anwar.

“Saya tidak fikir mereka akan bergabung menjadi PH 2.0 kerana mereka akan kekal berpecah dan tiada kesepakatan dalam memilih bakal PM,” katanya kepada FMT.

Berkaitan