[Mereka sahaja betul] Adakah tahanan LTTE disoal siasat berhubung dakwaan dera, Ramkarpal soal KPN

PETALING JAYA: Ahli Parlimen dan peguam DAP menggambarkan ketua polis polis sebagai “tidak bijak dan tidak matang” berhubung tuduhan salah laku terhadap suspek yang dikatkan dengan kumpulan militan Pembebasan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

Ramkarpal Singh, yang mewakili tiga suspek yang didakwa dengan keganasan berhubung penglibatan mereka dengan LTTE, berkata dakwaan itu dibuat tahanan di mahkamah pada Jumaat dan kenyataan Abdul Hamid Bador dibuat semalam selepas soal siasat ke atas pegawai yang terlibat.

“Tidak mungkin tahanan disoal siasat dan saya menggesa Hamid membuktikan jika mereka disoal siasat.

“Jika mereka tidak disoal siasat, ia tidak boleh dikatakan siasatan ke atas aduan tersebut sudah lengkap,” kata ahli Parlimen Bukit Gelugor dan pengerusi Biro Undang-undang Kebangsaan DAP itu dalam satu kenyataan.

Jumaat lalu, lima tahanan itu mendakwa mereka diberi layanan buruk, diseksa dan diugut semasa penahanan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) atau Sosma.

Seorang yang mendakwa dia terpaksa mengakui dia adalah seorang anggota LTTE dan mengancam dengan hukuman penjara seumur hidup jika dia tidak mematuhi perintah polis.

Peguam yang mewakili suspek lain berkata anak guamnya diletakkan dalam sel gelap yang berasingan, yang tidak mematuhi peraturan lokap.

Semalam, Hamid berkata tuduhan itu “tidak berasas dan tidak bertanggungjawab” dan mendesak pihak yang membuat tuduhan itu mempunyai rakaman litar tertutup (CCTV) mengenai perkara itu, mereka diminta membawanya semula ke mahkamah.

Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin kemudian meminta siasatan ke atas dakwaan tersebut.

Ramkarpal berkata Hamid patut menjalankan siasatan yang sewajarnya berhubung dakwaan tersebut.

Terkini

Berita Berkaitan