Friday, March 24, 2023

Dah macam kanopi bila netizen sindir DS VIDA

“Sah ke solat pakai kanopi?”, netizen sindir...

PANAS BERDENTUM!! Laporan siasatan SPRM terhadap Hakim Nazlan terdedah?

Salinan dokumen yang didakwa laporan Suruhanjaya Pencegahan...

Panas! Jana Wibawa, lagi ditahan, kali ini seorang pegawai SPRM dan 4 individu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang...

[Kisah Benar] Akhirnya i-Sinar juga yang selamatkan ekonomi seloroh Najib

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak percaya faktor utama ekonomi yang secara tiba-tiba ‘U-turn’ daripada negatif pada bulan Januari dan Februari kepada positif pada bulan Mac disebabkan i-Sinar.

Bekas perdana menteri itu berkata, ini kerana i-Sinar mula dibayar pada bulan itu.

”Laporan ekonomi bagi suku 1 tahun 2021 Jabatan Perangkaan Malaysia kata ekonomi susut teruk pada bulan Januari dan Februari tapi tiba-tiba melonjak naik ke positif 6.0% pada bulan Mac.

”Walaupun KDNK masih negatif 0.5% untuk suku 1, Jabatan Perangkaan kata ekonomi tidak menjadi lebih teruk sebab pengeluaran i-lestari dan i-Sinar. Perintah Kawalan Per PKP yang longgar dan harga sawit dan getah lebih tinggi.

”Namun, i-lestari sudah lama dibayar setiap bulan, harga komoditi tetap tinggi bagi tempoh 3 bulan itu dan PKP 2.0 tetap longgar sepanjang tempoh itu,” katanya dalam posting beliau hari ini menerusi Facebook.

Secara sinis, Najib mengungkit, semasa beliau dan UMNO mendesak pengeluaran i-Sinar, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyuruh Tan Sri Muhyiddin Yassin jangan ikut nasihat ‘banduan’.

Malah, katanya, ada juga kawan-kawan yang berkata desakan beliau itu adalah tidak bertanggungjawab dan disifatkan sebagai syarat Puteri Gunung Ledang.

”Banyak artikel turut terkeluar dalam media kerajaan untuk kecam saya berhubung isu KWSP.

”Last-last laporan rasmi Jabatan Perangkaan Malaysia kata pengeluaran i-Sinar telah selamatkan ekonomi Malaysia dari menjadi lagi teruk pada tempoh PKP 2.0 suku 1 tahun 2021,” ujarnya. – MalaysiaGazette

Akhirnya i-Sinar juga yang selamatkan ekonomi – Najib

Berkaitan