Kertas dasar Islam Rahmatan Alamin siap kata Menteri dengan bangga

NILAI: Kertas dasar mengenai Rahmatan Lil Alamin sudah siap, tetapi belum dibentangkan kepada Kabinet, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mujahid Yusof Rawa.

“Sebelum kertas dasar itu dibentangkan kepada Kabinet, biasanya ia perlu 14 hari untuk kementerian membuat komen. Kita jangka kertas itu akan dibentangkan kepada Kabinet pertengahan bulan ini dan apabila sudah ‘endorse’, maka ia sudah jadi dasar rasmi,” katanya kepada pemberita malam tadi.

Terdahulu, beliau menghadiri sesi “Dialog Menteri: Rahmatan Lil Alamin” bersama pelajar Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini dan meluangkan hampir tiga jam beramah mesra serta menjawab soalan pelajar.

Sementara itu, Mujahid berkata, setakat ini beliau sudah menyampaikan penerangan mengenai dasar pentadbiran Islam baru negara Rahmatan Lil Alamin kepada sembilan pusat pengajian tinggi, termasuk USIM melalui program jelajah kampus dan mendapat maklum balas sangat positif.

“Kita berharap mengadakan majlis penerangan ini kepada 10 lagi universiti tahun ini, di mana akhirnya kita hendak membentuk Majlis Perundingan Mahasiswa Rahmah (MPMR).

“Kita telah menghubungi Kementerian Pendidikan dan mereka menyokong penubuhan MPMR sebab kita akan membantu membina kepimpinan di kalangan pelajar menerusi idea baru ini dan kita mengharapkan mereka akan membawa gagasan ini,” katanya.

FMT

Terkini

Berita Berkaitan