Thursday, October 5, 2023

Kerana hina kereta orang buruk, YB Lembah Pantai dikritik dengan teruk oleh nitizen

Bila rakyat memilih anda menjadi Yang Berhormat, bukan bermakna anda boleh suka-suka membuat kenyataan yang boleh menguris hati orang lain.

Semua tahu, menjadi YB gajinya bukanlah sedikit, tiap-tiap bulan senyum sahaja mendapat gaji puluh ribu, tetapi rakyat yang susah usah pula anda nak sedap mulut sahaja menghina.

Kisah YB mulut lancang

Petang tadi Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil memuatnaik ciapan di laman Twitter tentang sebuah kereta yang kelihatan usang dan kemik di sana sini.
Ciapannya itu berbunyi “kereta ni macam kereta perang.”, “cukup sifat ni.” dan “Ni bukan cukup sifat, ni cukup syarat je ni.”.

Sebaik ciapan tersebut dimuat naik, para netizen mula memberikan pelbagai reaksi antaranya menasihatkan Pengarah Komunikasi PKR supaya tidak memandang rendah orang lain.

Ada juga yang mahu supaya Fahmi supaya menarik balik ciapan tersebut yang disifatkan sebagai tidak sensitif dan keterlaluan tanpa mengetahui apa sebenarnya yang dialami oleh pemilik kereta berkenaan.

Seorang netizen tampil dengan ciapan memaklumkan kereta tersebut adalah milik rakannya yang bekerja sebagai ‘grab food driver’ dan menjaga ibu-bapanya.
“Kami tahu gaji YB sangat tinggi, tetapi tolong jangan mentertawakan kemiskinan orang lain, YB,” katanya.

Beliau sepatutnya lebih sensitif, Fahmi kemudiannya memadam ciapan tersebut dan memohon maaf.
“Petang tadi saya telah tulis satu tweet mengenai keadaan sebuah kereta yg saya temui.

“Setelah meneliti maklumbalas & komen2 warganet, dan setelah muhasabah & berfikir panjang, saya akui tweet tersebut tidak patut saya tulis dan ingin memohon maaf. Seharusnya saya lebih sensitif,” katanya.

Responnya itu mendapat perhatian netizen. Rata-rata mahu Fahmi turun mendekati rakyat dan bukannya membuat komen melulu.

Mereka bertanya adakah Ahli Parlimen Lembah Pantai itu akan membiarkan ciapannya itu jika tidak ditegur oleh netizen?

Ada juga yang mengalu-alukan permohonan maaf itu namun kata mereka adalah lebih mulia jika Fahmi meminta maaf kepada pemilik kereta itu. – MalaysiaGazette

 

 

Berkaitan