Jadi sahlah, penyumbang terbesar kes Covid di Malaysia adalah dari kilang?

MB dakwa kebanyakan kluster Covid-19 di S’gor libatkan kilang

Menteri Besar Selangor Amirudin Shari mendakwa bahawa hampir semua kluster – bukannya kes – Covid-19 di negeri itu boleh dikaitkan dengan kluster tempat kerja, yang nampaknya bertentangan dengan data Kementerian Kesihatan.

Amirudin Shari menyatakan dalam ucapannya hari ini bahawa kebanyakan kes Covid-19 di negeri ini berasal dari kluster tempat kerja terutama di kilang, walaupun data Kementerian Kesihatan menunjukkan bahawa kebanyakan kes tidak berkaitan dengan kluster tertentu.

Pejabat Amirudin telah menghantar pembetulan pada ucapannya, yang kini menyatakan:

“Kita sedar dan harus mengakui bahawa sejumlah besar kes saat ini berpunca daripada kluster tempat kerja.

“Mengikut angka dan data terkini (sepanjang bulan Jun 2021), 91 peratus kluster di Selangor berpunca daripada pekerjaan (tempat kerja), iaitu 80 peratus kluster perkilangan dan 11 peratus kluster tapak bina, bersamaan dengan 125 kluster daripada dua sektor ini,” katanya pada pelancaran inisiatif ‘Vaksin Selangor’ (Selvax) hari ini.

Sebelumnya, pada pelancaran Selvax, Amirudin telah mengatakan bahawa 91 peratus kes di negeri ini – bukannya kluster – dikaitkan dengan kluster tempat kerja.

Dia juga tidak menyatakan garis masa data tersebut.

Versi ucapan sebelumnya bertentangan dengan data Kementerian Kesihatan yang menunjukkan bahawa kebanyakan kes Covid-19 di Malaysia, terutama di Selangor, adalah sporadik.

Ini berbeza dengan gelombang jangkitan sebelumnya di mana sebilangan besar kes berkaitan dengan kluster tertentu.

Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah sebelum ini mengatakan bahawa kebanyakan kes Covid-19 di Malaysia kini merupakan kes sporadik, dan bukannya dikesan pada kluster tertentu.

Dalam satu kenyataan pada 21 Jun, Noor Hisham mengatakan 398,846 daripada 578,105 kes Covid-19 (69 peratus) yang direkodkan di Malaysia dari 1 Januari hingga 19 Jun diklasifikasikan sebagai kes sporadik.

Selangor mencatatkan jumlah kes sporadik tertinggi di semua negeri, merangkumi 151,725 ​​daripada 194,062 kes (78 peratus) yang dicatatkan dalam tempoh tersebut.

Ini bermaksud hanya 22 peratus kes di negeri ini yang dapat dikaitkan dengan sumber lain seperti kluster atau kes import.

Kalau anda terlepas…

Baru-baru ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali memetik data Kementerian Kesihatan dengan mengatakan bahawa hanya lima hingga 10 peratus kes Covid-19 berasal dari sektor pembuatan.

Ini nampaknya merujuk kepada data seluruh negara, bukannya jangkitan di Selangor sahaja.

Dia juga memetik data Kementerian Kesihatan dengan mendakwa bahawa hanya 25 peratus kes Covid-19 adalah daripada kluster tertentu, sementara 75 peratus selebihnya dikaitkan dengan kluster tertentu.

https://m.malaysiakini.com/news/581199?fbclid=IwAR3RYQN7JNCp_Ir76IdDBdyzMJBhT0qPCz9NmE5pHx-l6TFJ506FKlNZLJc

Terkini

Berita Berkaitan