[Isu L**E] Dua pertuduhan terhadap Adun D4P batal

SEREMBAN: Mahkamah Sesyen di sini hari ini membenarkan permohonan pasukan pendakwaan untuk membatalkan dua pertuduhan memiliki item berkaitan LTTE ke atas Adun Seremban Jaya P Gunasekaran.

Timbalan Pendakwa Raya Aslinda Ahad mengemukakan permohonan itu di hadapan Hakim Madihah Harullah.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua sebelum ini, Gunasekaran didakwa memiliki item berhubung kait LTTE di pejabat dan kediaman beliau.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di nombor 2844, Jalan SJ 3/6B, Taman Seremban Jaya dan nombor 139, Kampung Baru Rahang, di sini, masing-masing pada pukul 9.58 pagi dan 11.50 pagi, 10 Okt lepas.

Gunasekaran bagaimana pun tidak hadir ke mahkamah namun diwakili barisan empat peguam yang diketuai RSN Rayer yang juga ahli Parlimen Jelutong.

Sebelum ini Gunasekaran yang juga timbalan pengerusi DAP Negeri Sembilan dituduh masing-masing di Mahkamah Sesyen Melaka pada 29 Okt kerana memberi sokongan kepada LTTE dan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 31 Okt lepas, atas pertuduhan tambahan.

Sementara itu, Rayer ketika bertemu dengan pemberita kemudian berterima kasih kepada pendakwa atas langkah yang diambil.

“Kami dimaklumkan pagi ini selepas tuduhan difailkan, mereka (pendakwa) telah membuat keputusan untuk menarik balik dua tuduhan. Tiada sebab diberikan,” katanya.

Beliau juga berharap langkah yang sama akan diambil oleh pihak pendakwaan di mahkamah lain.

“Kami berharap pihak pendakwa akan menimbang semula dan menarik balik tuduhan terhadap semua yang lain (yang ditahan di bawah Sosma yang berkaitan dengan LTTE.

FMT

Terkini

Berita Berkaitan