Monday, December 5, 2022

Panas! Muhyiddin minta Adun PH berpaling tadah bagi jatuhkan PH di Selangor

Naib Presiden PKR, Amirudin Shari mendakwa Pengerusi...

Hebat! Usaha sedang dibuat agar Jemaah Menteri Anwar tak tahan lama, kata Shahidan

Ahli Parlimen Arau, Shahidan Kassim mendakwa usaha...

Pelantikan Ahmad Zahid dibuat berdasarkan hierarki dalam parti kata Ahmad Maslan

Keputusan melantik Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid...

Gempar! Pemimpin UMNO diam bukan sebab jauhkan diri daripada Najib

KUALA LUMPUR – Andaian kononnya pemimpin-pemimpin UMNO berdiam atau menjauhkan diri daripada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sedang berdepan rayuan kes SRC International di Mahkamah Persekutuan adalah kurang tepat.

Penganalisis politik, Prof Dr Mohd. Azizuddin Mohd. Sani berkata, mereka masih menghormati Najib yang telah memainkan peranan penting dalam membantu kemenangan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

Beliau percaya pemimpin-pemimpin UMNO berbincang secara dalaman termasuk dari segi merangka strategi sekiranya keputusan rayuan kes tersebut tidak memihak kepada Najib.

“Pemimpin-pemimpin UMNO mungkin mengambil pendekatan tunggu dan lihat sehingga proses rayuan selesai.

“Mungkin juga mereka bimbang sebarang kenyataan yang dikeluarkan berhubung kes itu boleh dianggap menghina mahkamah,” katanya ketika dihubungi MalaysiaGazette, hari ini.

Hari ini, FMT melaporkan, seorang pemimpin UMNO yang tidak didedahkan identitinya mempersoalkan sikap pemimpin parti yang berdiam diri ketika Najib berdepan rayuan kes SRC International yang bermula kelmarin.

Laporan yang sama turut menyatakan, seorang ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang enggan dinamakan mengesahkan kumpulan WhatsApp parti itu membisu berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonan Najib mengemukakan keterangan baharu dalam rayuan terakhirnya berhubung pekerjaan hakim Datuk Mohd. Nazlan. Ghazali dengan sebuah bank.

Azizuddin menambah, pendekatan yang diambil oleh pemimpin-pemimpin UMNO adalah wajar memandangkan proses rayuan masih lagi berjalan dan tiada sesiapa pun yang sepatutnya memberi komen berhubung keputusan mahkamah itu.

Pemimpin UMNO diam bukan sebab jauhkan diri daripada Najib

Berkaitan