GEMPAR!! Mahkamah benar Najib dapat semula pasport ke Singapura

Mahkamah Rayuan membenarkan pelepasan sementara pasport Najib Razak untuk memudahkannya melawat anak perempuan beliau, Nooryana Najwa yang akan melahirkan anak kedua tidak lama lagi di Singapura.

Tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai oleh Kamaludin Md Said membuat perintah itu setelah mendengar hujahan peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz Johari, yang hadir sebagai pendakwa raya, tidak membantah permohonan itu dan menyerahkan perkara berkenaan kepada mahkamah.

Kamaludin berkata, pasport akan dikeluarkan pada Rabu untuk Najib memperbaharui dokumen perjalanan berkenaan untuk berada di republik itu mulai 3 November. Beliau mesti menyerahkan kembali pasport kepada mahkamah pada 22 November.

“Kami membenarkan permohonan itu kerana ia munasabah. Pasport perlu dikembalikan pada 22 November,” katanya.

Dua lagi anggota panel hakim ialah P Ravinthran dan Abu Bakar Jais.

Ini adalah kali pertama Najib meninggalkan negara sejak pemerintahan kerajaan Barisan Nasional tumbang pada pilihan raya umum 9 Mei 2018 dan pasportnya kemudian diserahkan kepada mahkamah selepas pertuduhan jenayah dikenakan ke atas beliau.

Shafee dalam permohonan dikemukakan menyatakan anak guamnya akan dapat bertemu Nooryana selama seminggu mulai 14 November kerana beliau akan dikuarantin selama 10 hari setelah tiba di Singapura.

Katanya, Najib, yang merupakan Ahli Parlimen Pekan, akan meninggalkan negara ini pada 3 November setelah mengambil bahagian dalam perbahasan Belanjawan 2022 sehari sebelumnya.

Shafee berkata, Najib akan kembali pada 20 November, pada Sabtu dan wakilnya akan mengembalikan pasport ke mahkamah pada Isnin (22 Nov) kerana beliau (Najib) akan berada dalam kuarantin setelah tiba ke tanah air.

Najib hari ini hadir ke Mahkamah Rayuan bagi mendapatkan semula dokumen perjalanannya kerana rayuan terhadap sabitan dan hukuman dalam kes SRC International Sdn Bhd didengar di hadapan Mahkamah Rayuan ini enam bulan lepas.

Pada Julai tahun lalu, Hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta setelah mendapati beliau bersalah atas tujuh tuduhan yang dikenakan ke atasnya.

Najib dituduh menyalahgunakan kuasanya sebagai Perdana Menteri dengan memberikan jaminan kerajaan atas pinjaman RM4 bilion SRC International dari Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan.

Beliau juga didakwa dengan tiga pertuduhan pecah amanah dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram berkaitan dengan RM42 juta milik SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.

Penangguhan hukuman penjara dan denda dibenarkan setelah beliau membayar jaminan RM2 juta bersama dua penjamin.

Dalam afidavit Najib untuk menyokong permohonannya untuk melepaskan pasport, beliau berkata dirinya tidak berisiko melarikan diri kerana kerjaya, pendapatan, harta tanah dan keluarganya berada di Malaysia.

Najib berkata, beliau juga telah membayar jaminan RM5 juta untuk perbicaraan rasuah 1MDB yang sedang berjalan dan perbicaraan laporan audit 1MDB kerana penyalahgunaan kuasa.

Beliau juga telah dituduh melakukan pecah amanah melibatkan dana kerajaan sebanyak RM6.6 bilion dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan RM27 juta dalam dua kes lain yang berkaitan dengan SRC International. Tarikh perbicaraan untuk kedua-dua kes belum ditentukan.

Minggu lalu, Mahkamah Tinggi melepaskan sementara pasport isteri Najib, Rosmah Mansor yang menghadapi tuduhan rasuah berkaitan dengan projek panel solar untuk sekolah-sekolah di Sarawak.

Rosmah berkata, beliau perlu bersama anak perempuan mereka Nooryana yang mengalami komplikasi semasa kelahiran pertama.

Katanya, beliau ingin berada di samping anak perempuannya untuk memberikan sokongan mental dan emosi selepas melahirkan.

Minggu lalu, Najib mengemukakan permohonan untuk mengembalikan sementara pasportnya kerana dokumen perjalanan itu disimpan oleh Mahkamah Rayuan, yang sebelumnya mendengar rayuannya bagi membatalkan sabitan dan hukuman kes rasuah SRC bernilai RM42 juta.

Mahkamah benar Najib dapat semula pasport ke Singapura

Terkini

Berita Berkaitan