Sunday, March 26, 2023

Dah macam kanopi bila netizen sindir DS VIDA

“Sah ke solat pakai kanopi?”, netizen sindir...

PANAS BERDENTUM!! Laporan siasatan SPRM terhadap Hakim Nazlan terdedah?

Salinan dokumen yang didakwa laporan Suruhanjaya Pencegahan...

Panas! Jana Wibawa, lagi ditahan, kali ini seorang pegawai SPRM dan 4 individu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang...

ERC cadang tarikh PRU diumum lebih awal

KUALA LUMPUR – Cadangan supaya tarikh pilihan raya umum seterusnya diumumkan lebih awal merupakan antara 15 perkara berkaitan dengan penambahbaikan sistem pilihan raya yang akan dikemukakan oleh Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-Undang Pilihan Raya (ERC).

Pengerusi ERC, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman berkata, kesemua 15 perkara itu akan dihantar kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hujung bulan hadapan.

“Saya bekerja keras untuknya. Jadi, saya harap saya boleh hantar kepada perdana menteri (Dr Mahathir Mohamad) bulan depan yang mana jika beliau bersetuju kami akan mengeluarkan laporan sebenar.

“Salah satunya umum tarikh pilihan raya awal… ya kita akan bincang tentang menetapkan tarikh (untuk pilihan raya). Untuk berlaku adil kepada semua parti politik dan badan pengurusan supaya kita tidak membazir duit,” katanya.

Beliau ditemui media selepas menjadi ahli panel bagi sesi perbincangan bertajuk “Penambahbaikan Sistem dan Undang-undang Pilihan Raya: Masa Depan Demokrasi Berparlimen di Malaysia” di sini malam tadi

Abdul Rashid berkata, sekiranya cadangan tersebut dizahirkan, Suruhanjaya Pilihan Raya akan menjadi agensi pengendali pilihan raya yang hebat seperti di negara-negara maju. – Bernama

Berkaitan