BN ucap tahniah kepad GPS, menang besar di Sarawak

Barisan Nasional (BN) mengucapkan tahniah kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS) pimpinan Tan Sri Abang Johari Tun Openg atas kemenangan besar parti dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak semalam.

Pengerusinya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, penguasaan besar GPS itu adalah manifestasi rakyat yang mahukan kerajaan dipimpin oleh parti beroengalaman serta terbukti dalam mentadbir serta mengurus kebajikan rakyat.

“Tahniah GPS, Tahniah Abg Jo. BN merakamkan ucapan setinggi tahniah kepada Tan Sri Abang Johari Tun Openg yang memimpin GPS di atas kejayaan besar menguasai 76 kerusi dari 82 DUN yang dipertandingkan dalam PRN Sarawak ke-12.

“Peningkatan sebanyak empat kerusi dari 72 kerusi yang dimenangi semasa PRN ke-11,” katanya dalam kenyataan  hari ini.

Dalam keputusan yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam, GPS mencatat kemenangan besar 76 kerusi, sekali gus memberi tamparan hebat ke atas Pakatan Harapan (PH).

Kejayaan GPS itu mengatasi 72 kerusi yang diraih BN dalam PRN 11 pada tahun 2016.

Parti Sarawak Bersatu (PSB) pula yang pertama kali bertanding meraih empat kerusi, manakala DAP mendapat dua daripada tujuh kerusi yang dimenangi PRN 11.

Sekutu DAP dalam PH iaitu PKR dan Parti Amanah Negara (Amanah) masing-masing kalah di semua 28 kerusi yang ditandingi.

Menurut Ahmad Zahid, GPS dengan manifesto “Demi Kestabilan, Kemakmuran dan Kegemilangan Sarawak” adalah selaras dengan manifesto BN di Melaka iaitu “Kestabilan Demi Kemakmuran” yang telah terbukti diterima rakyat.

Katanya, kestabilan politik adalah titik noktah kepada polemik politik yang berlaku dalam negara.

“Kemajuan negara akan lebih pesat jika politik stabil dan membawa kepada kemakmuran hidup, manakala kalau kerajaan rapuh pasti sukar menyusun perancangan untuk rakyat.

“Sudah sampai masanya, kita mendapat kerajaan yang stabil di peringkat Parlimen dengan mandat rakyat yang baharu. Kita perlu berganding bahu bersama mengembalikan Malaysia ke era yang gemilang.

“Hanya kerajaan yang stabil sahaja mampu memakmurkan negara dan membela kepentingan rakyat,” katanya. – MalaysiaGazette

Terkini

Berita Berkaitan