Saturday, June 10, 2023

PAU 2023 dihadiri 60 peratus kepimpinan baharu kata Asyraf

Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2023 membawa perubahan...

Kadar inflasi Negara dijangka kekal sederhana kata Menteri Ekonomi

Kadar inflasi negara dijangka kekal menyederhana tahun...

Anwar nasihat Hadi, jangan guna neratif kolot dan jumud kritik Kerajaan Perpaduan

Pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim menasihati Presiden...

Bertarung hampir 90 minit, pemancing naikkan fatin, eh ikan patin 190kg

BANGKOK – Seorang pemancing dari Britain berjaya menangkap seekor patin seberat 190 kilogram (kg) yang dipercayai antara terbesar di dunia selepas bertarung selama satu jam setengah untuk menaikkan ikan  gergasi itu di Thailand, lapor portal berita MailOnline semalam.

Dean McEwan, 36, menangkap ikan itu di Sungai Mekong ketika melakukan aktiviti memancing di kolam ikan Palm Tree Lagoon Fishery.

Disebabkan terlalu besar, tiga lelaki lain perlu membantu McEwan untuk memasukkan ikan patin tersebut ke dalam jaring bagi membolehkan berat dan saiznya diukur.

Haiwan gergasi itu mempunyai panjang 213 sentimeter (sm) dan seberat 190 kg.

Meskipun tiada rekod rasmi bagi kategori ‘catfish’  terbesar yang ditangkap oleh pemancing Britain di Thailand, hasil tangkapan McEwan mungkin adalah yang terbesar.

“Ketika itu adalah waktu tengah hari, di mana saya mengalihkan pandangan seketika daripada joran  sebelum terdengar bunyi kuat pada batang pancing.

“Ia benar-benar menguji stamina. Selepas sejam setengah bertungkus-lumus, kami berjaya menaikkan ikan dan berehat seketika,” kata McEwan.

Selepas mengambil ukuran berat dan panjang serta merakam gambar kenang-kenangan, McEwan melepaskan semula ikan patin itu ke dalam tasik.

Sementara itu, seorang ekspatriat Britain yang mengendalikan kolam ikan itu bersama isteriya, Tim Webb berkata, ia merupakan ikan patin terbesar di tasik itu dan mungkin yang terbesar di Thailand. – Agensi

Berkaitan