[Bangga Tak] Abu Chin Peng sudah dibawa pulang ke Malaysia, mana maruah kita semua ye?

Nampak gayanya boleh jadi keadaan yang haru biru bila pengganas Komunis yang dibuang negara semasa zaman Darurat boleh pula dibawa pulang abunya.

Bangga tak sudah puak pro perjuangan Komunis melihat situasi ini.

Kita yang majoriti, tok nenek moyang kita yang dianiaya komunis semasa zaman darurat hanya mampu menggelengkan kepala.

Naik minyak sudah perangai mereka ini. Pihak berkuasa boleh pula terkedu?

Takkanlah kita masih membisu, maruah kita ni!

Link siap bangga Chin Peng dengan tulisan cina https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3051437788247975&id=255057814552667

Dari Malaysiakini pula melaporkan…

Mendiang bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng yang meninggal dunia pada 2013 akhirnya dapat “kembali ke rumah” pada 16 September tahun ini selepas enam tahun kematiannya.

Menurut kumpulan pengurusan abu mayat Chin Peng dibawa pulang oleh mereka dari Thailand ke Malaysia dua bulan lalu dan ditabur ke laut dan gunung di tanah kelahirannya.

Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua lahir di Sitiawan, Perak pada 1924. Semenjak Perjanjian Damai Hat Yai pada 1989, dia telah bermastautin di Thailand.

Penyelaras kumpulan berkenaan, Chan Kan Fook, 81 tahun berkata selepas abu mayatnya tiba di Ipoh, mereka telah menganjurkan majlis peringatan yang dihadiri lebih 150 orang pada hari yang sama.

Menurut Chai, separuh daripada abu Chin Peng ditaburkan di laut berhampiran Lumut di Perak dan sebahagian lagi di kawasan hutan banjaran Titiwangsa, tanpa sebarang tugu atau jirat.

https://m.malaysiakini.com/news/501301?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Terkini

Berita Berkaitan