Bakal bertembung? PKR sahkan Napsiah tanding di Kempas, Muda terlepas Larkin

PKR mengesahkan Ketua Wanita PKR Johor Napsiah Khamis akan bertanding di kerusi DUN Kempas semasa majlis pelancaran calon parti itu untuk selatan Johor hari ini.

Napsiah mengkritik secara terbuka selepas Amanah menyerahkan kerusi Puteri Wangsa kepada Muda.

PKR berkata ia menghormati Amanah diperuntukkan kerusi yang disifatkan boleh menang tetapi terkejut parti itu kemudian menyerahkannya kepada Muda.

Napsiah mahu bertanding di kerusi itu kerana dia telah melakukan kerja asas di sana.

Bagaimanapun, dia kini perlu berpuas hati dengan DUN Kempas, yang pernah disandang Allahyarham Osman Sapian, bekas menteri besar dari 2018 hingga 2019.

PKR juga mengumumkan Zamil Najwah Arbain (gambar, bawah) untuk bertanding di Larkin, kerusi yang diminta Muda, menunjukkan perundingan tidak membuahkan hasil.

PKR berkata tiada kemajuan telah dibuat walaupun pada saat akhir rundingan malam tadi dan menunjukkan keputusan muktamad akan diketahui apabila calon diumumkan hari ini.

Timbalan Ketua PKR Johor Jimmy Puah menepati janjinya untuk tidak mempertahankan kerusi DUN Bukit Batu kerana bercadang untuk bertanding merebut kerusi parlimen pada pilihan raya umum akan datang.

Dia digantikan oleh Chiong Sen Sern.

Senarai lima calon PKR wilayah selatan adalah seperti berikut:

  • Zamil Najwah Arbain (Larkin)
  • Chiong Sen Sern (Bukit Batu)
  • SS Gopalakrishnan (Tiram)
  • Mohd Fakharuddin Moslim (Pasir Raja)
  • Napsiah Khamis (Kempas)

PKR akan mengumumkan baki 15 calon pada dua acara berasingan lewat hari ini.

Pada pukul 6 petang, parti itu akan mendedahkan calonnya untuk Johor tengah diikuti dengan pengumuman lain pada 9.30 malam dengan baki calon Johor utara akan diperkenalkan.

https://www.malaysiakini.com/news/610665?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR3XdESP2mHqzfRtO0wVnhIpyZUfVI0ZXOx7uVRn9p_Oo7nxoN9BrGkNWg8

Terkini

Berita Berkaitan