Amanah ramal Pas tiada hala tuju selepas Abdul Hadi tiada

KOTA BHARU – Parti Amanah Negara (Amanah) meramalkan Pas tiada hala tuju yang jelas jika Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak lagi memegang jawatan tertinggi parti.

Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Abdul Samad berkata, Pas kini tidak mempunyai mesej yang jelas kepada ahlinya selepas mengadakan muafakat bersama UMNO dan hanya dianggotai ahli yang benar-benar taat kepada parti itu sahaja.

“Walaupun Pas kini dilihat semakin kuat selepas bergabung dengan UMNO namun mesej yang disampaikan oleh parti itu semakin kabur dan tidak jelas dan hanya disertai oleh golongan yang walak (taat) sahaja.

“Selagi ada Haji Hadi mereka patuh tapi lepas Haji Hadi tak ada (tidak lagi memegang jawatan Presiden Pas) parti itu tidak akan mempunyai hala tuju yang jelas. Mereka (Pas) tidak akan punya ketahanan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kovensyen Amanah Negeri Kelantan Kali Ke-4 2019 di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata UMNO juga dilihat tidak berani menawarkan sebarang perjanjian untuk membawa Pas sebagai sebahagian daripada gabungan Barisan Nasional (BN).

Mengenai isu Kampung Baru di Kuala Lumpur Khalid yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata beliau yakin lebih ramai penduduk kawasan itu akan bersetuju dengan pelan pembangunan yang dikemaukakan kerajaan selepas ia diperkenankan oleh Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Khamis lepas.

“Dengan sokongan dan perkenan Sultan Selangor Insya Allah lebih mudah untuk kita mendapatkan persetujuan daripada pemilik (tanah di Kampung Baru). Saya rasa mereka akan lebih bersedia untuk menerima cadangan kita (mengenai pelan pembangunan Kampung Baru),” katanya. – Bernama

MalaysiaGazette

Terkini

Berita Berkaitan