Adib mungkin separa sedar ketika ditarik, kata saksi

Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu Muhammad Adib Mohd Kassim mungkin dalam keadaan separa sedar sewaktu ditarik keluar daripada van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) ketika insiden rusuhan berhampiran Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, tahun lepas.

Bekas pakar perunding kanan forensik dan patologi Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Prof Dr Shahrom Abd Wahid, 62, berkata keadaan itu berlaku atas dua faktor iaitu Muhammad Adib terkejut dengan serangan tersebut atau mangsa mengalami kesakitan yang terlampau.

Beliau pada masa sama berkata anggota bomba itu juga mungkin tidak berdaya untuk melawan individu yang menariknya.

“Mungkin dia sedar ketika ditarik, bergerak tetapi dia tidak melawan, meronta-ronta. Tiada reaksi,” katanya ketika memberi keterangan di Mahkamah Koroner pada hari ke-27 prosiding inkues dijalankan.

Beliau berkata demikian apabila ditanya oleh Timbalan Pendakwa Raya Hamdan Hamzah tentang keadaan anggota bomba itu ketika diseret.

Saksi ke-29 itu berkata anggota bomba tersebut berkemungkinan diseret dan bukti terdapat di bahagian punggung seluar celoreng yang dipakai Muhammad Adib.

Beliau berkata kesan debu kotoran yang melekat pada seluar juga boleh membuktikan mangsa diseret.

“Lihat seluar, ada kotoran dan kesan seretan. Fabrik juga berbulu-bulu dan ada benang jahitan putus,” katanya yang turut memeriksa secara teliti seluar celoreng Muhammad Adib.

Muhammad Adib yang juga anggota EMRS Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, cedera parah dalam rusuhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 Nov tahun lepas dan menghembuskan nafas terakhir pada 17 Dis lepas di Institut Jantung Negara.

Inkues bagi menentukan punca kematiannya bersambung esok. — Bernama

http://pakdin.my/tag/muhammad-adib

Terkini

Berita Berkaitan