Ada pemimpin PH langgar SOP menyeberang ke negara Jiran untuk dapatkan khidmat urut kata MP Pas

KUALA LUMPUR – Pas memberi amaran kepada pemimpin Pakatan Harapan (PH) jangan terlalu beretorik dalam membuat kenyataan berhubung perlunya pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Ini kerana, ada di kalangan pemimpin parti itu juga melanggar SOP berkenaan dengan menyeberang ke negara jiran untuk mendapatkan khidmat urut ketika PKPP dilaksanakan.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, jika isu pelanggaran SOP PKPP hendak dibangkitkan, maka ramai lagi pemimpin parti pembangkang yang tidak mematuhinya.

“Kita nak beri amaran atau peringatan bahawa kalau isu SOP berkenaan PKPP ini dibangkitkan, di sana banyak lagi pelanggaran SOP melibatkan pemimpin politik kita (pembangkang) boleh diungkitkan.

“Kita bimbang sebiji batu tidak terkena pada seekor burung sahaja, tetapi terkena pada burung lain yang boleh menyebabkan bukan satu yang terkena, tetapi mereka yang berada di dahan yang sama juga turut menerima tempias,” katanya.

Beliau mendedahkan perkara itu ketika membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Majlis Keselamatan Negara (Pindaan) 2020 di Parlimen, petang ini.

Ahmad Fadhli bagaimanapun, tidak menyebut secara terperinci pemimpin PH yang melanggar SOP itu, sebaliknya menasihati mereka supaya tidak terlalu retorik.

Berhubung pindaan RUU MKN 2020, beliau bersetuju agar kuasa tidak dipusatkan kepada pihak tertentu sahaja kerana dibimbangi akan berlaku penyalahgunaan kuasa.

Namun, beliau tertarik menyatakan, agar kerajaan mengembalikan posisi atau hasrat asal MKN ini, yang mungkin ada terlepas pandang dari segi penguatkuasaan.

Katanya, walaupun ia akta berlainan, tetapi kerana hasrat sama, akta seperti SOSMA, POCA dan MKN itu dianggap sebagai tiga beradik yang memfokuskan kepada isu keselamatan negara.

“Saya ingin menarik perhatian kerajaan terhadap tahanan SOSMA, apakah sudah ada semakan semula terhadap tahanan berkenaan yang mana aduan sampai kepadanya, ada tahanan ditambah hukuman.

“Saya bukan tidak percaya kepada polis atau pihak keselamatan, tetapi dalam isu tahanan berkaitan dengan LTTE, dibebaskan sepenuhnya.

“Apakah nasib mereka yang ditahan di bawah Akta SOSMA yang tidak sebangsa dengan tahanan LTTE yang dibebaskan ini, sedangkan yang tiada kaitan dengan LTTE ditambah hukuman?,” soal beliau.

Beliau mahu kerajaan berlaku adil, terutama kepada ahli keluarga tahanan berkenaan yang hanya melakukan kesalahan kerana pengedaran gambar tertentu menerusi aplikasi Telegram.

Katanya, beliau memohon supaya semakan semula terhadap tahanan itu dapat dilakukan berdasarkan aduan yang dibuat oleh ahli keluarga tahanan. – MalaysiaGazette

Terkini

Berita Berkaitan